Βενετία: Τουριστικός οδηγός για τη βασίλισσα της Αδριατικής

Η Βενετία είναι μία πόλη της βόρειας Ιταλίας που είναι χτισμένη πάνω σε μία συστάδα 118 μικρών νησιών. Τα νησιά αυτά χωρίζονται με κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Εκτείνεται σε απόσταση 414,57 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο πληθυσμός της αγγίζει τους 260.000 κατοίκους. Από αυτούς, οι 55.000 κατοικούν στο νησιωτικό έδαφος.

Η πόλη της Βενετίας αποτελεί πρωτεύουσα της περιφέρειας του Βενέτο. Η Βενετία είναι διεθνώς φημισμένη για την ομορφιά της, για τη μοναδική αρχιτεκτονική της και για τα έργα τέχνης της. Μάλιστα, ολόκληρη η πόλη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Λίγη Ιστορία

  • Η Βενετία πήρε το όνομα της από τους Βενετούς, οι οποίοι κατοίκησαν το νησί από τον 10ο αιώνα π.Χ..
  • Η Βενετία υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Αποτέλεσε επίσης και ορμητήριο για τις Σταυροφορίες και τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
  • Ήταν σημαντικό κέντρο εμποριόυ για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον 9ο αιώνα μέχρι και την ακμή της, τον 14ο αιώνα. Αυτό το γεγονός την κατέστησε μία πολύ πλούσια πόλη στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της.
  • Κάποια προσωνύμια της πόλης είναι: Πόλη του Νερού, Βασίλισσα της Αδριατικής, Πόλη των Μασκών και Πόλη των Καναλιών.
  • Εδώ γεννήθηκε ο σπουδαίος συνθέτης Αντόνιο Βιβάλντι και ο διάσημος εξερευνητής Μάρκο Πόλο.
  • Στην περιοχή του Βένετο και πιο συγκεκριμένα στην Πάντοβα, η οποία απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Βενετία, εφευρέθηκε το Aperol. Το χαμηλό σε αλκοόλ, ελαφρώς πικρό και ελαφρύ απεριτίφ εφευρέθηκε από τους αδερφούς Barbieri το 1919.

Ώρα να δούμε αναλυτικά τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε στη Βενετία.

Καθώς στην Βενετία δε κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ο καλύτερος τρόπος για να την ανακαλύψετε είναι να περιηγηθείτε και να χαθείτε στα αμέτρηρα μικρά δρομάκια της Βενετίας. Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας θα θαυμάσετε τις πασίγνωστες γόνδολες, βάρκες-μανάβικα, καταστήματα με μάσκες (είναι γνωστή για το καρναβάλι της η πόλη εξάλλου) και πολλά κτίρια με εξαιρετική αρχιτεκτονική.

Μεγάλο Κανάλι ή Grand Canal

Το Μεγάλο Κανάλι αποτελεί το πλατύτερο κανάλι της Βενετίας και μία από τις βασικότερες αρτηρίες της πόλης. Στο δυτικό άκρο του καναλιού εντοπίζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός της Σάντα Λούτσια, ενώ στο ανατολικό άκρο θα βρείτε την Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Κατά μήκος αυτού του καναλιού υπάρχουν 4 γέφυρες από τις οποίες μπορείτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα και την κίνηση στους υδάτινους δρόμους της Βενετίας.

Ο Καθεδρικός Ναός Αγίας Μαρίας της Υγείας βρίσκεται κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού

Γέφυρα του Ριάλτο

Όπως γράφω και παραπάνω, κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού υπάρχουν κάποιες γέφυρες. Η γνωστότερη και παλαιότερη είναι η γέφυρα του Ριάλτο, μία στεγασμένη πέτρινη πεζογέφυρα του 16ου αιώνα. Το συνολικό της μήκος να φτάνει τα 48 μέτρα και η απόσταση της απο το νερό τα 7,5 μέτρα.

Πλατεία Αγίου Μάρκου

Ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Βενετίας είναι η εμβληματική πλατεία του Αγίου Μάρκου. Είναι χτισμένη τον 9ο αιώνα και από το 1227 έγινε και πλακόστρωτη. Στην περιοχή της πλατείας θα βρείτε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, τον Πύργο του Ρολογιού και το Παλάτι των Δόγηδων. Εδώ βρίσκεται και το δημοφιλές καφέ Φλοριάν, ένα καφέ του 18ου αιώνα που συνδυάζει μοναδικά την νεομπαρόκ με τη μοντέρνα τέχνη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Η πλατεία του Αγίου Μάρκου

Γέφυρα των Στεναγμών

Η Γέφυρα των Στεναγμών αποτελεί μία από τις γνωστότερες γέφυρες της Βενετίας. Είναι μία σκεπαστή γέφυρα που συνδέει το παλάτι των Δόγηδων με τις φυλακές. Ονομάζεται έτσι από τους αναστεναγμούς των κρατουμένων που τη διέσχιζαν.

Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων

Ο ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων είναι μία ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στη συνοικία Καστέλο. Αποτελεί τον παλαιότερο ορθόδοξο ναό της διασποράς. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1573 και το άνοιγμα του έγινε εφικτό χάρη στις συνεισφορές των Ορθόδοξων Ελλήνων που διέμεναν στην Βενετία και των Ελλήνων ναυτικών που πέρασαν από την πόλη.

Το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων

Σάντα Μαρία ντελ Ροζάριο

Η εκκλησία είναι γνωστή και ως Τζεσουάτι (I Gesuati). Ο λόγος για μία δομινικανή εκκλησία του 18ου αιώνα σε στιλ μπαρόκ, η οποία βρίσκεται στο κανάλι Giudecca. Η φωτογραφία της εκκλησίας είναι από το καραβάκι που μας μετέφερε προς την Βενετία και όπως βλέπετε η θέα προς την εκκλησία από το καραβάκι είναι εξαιρετική.

Βενετία
Η Σάντα Μαρία ντελ Ροζάριο

Μουσείο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Σε αυτό το μουσείο θα βρείτε αντίγραφα των αριστουργημάτων του Ντα Βίντσι, όπως επίσης και εφευρέσεις και σχέδια του.

Εκτός των προαναφερθέντων τοποθεσιών, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη διάσημη Πινακοθήκη της Ακαδημίας (Gallerie Dell’Accademia) και το Κα Πέζαρο, μία συλλογή συγχρόνων έργων τέχνης.

Εαν επιθυμείται να βγείτε λίγο παραέξω από τα βασικά νησιά της Βενετίας, θα μπορούσατε να επισκεφθείτε το Μουράνο, γνωστό για την υαλουργία του, το Μπουράνο και το Λίντο, γνωστό ως η τοποθεσία διεξαγωγής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Τα αρνητικά της Βενετίας

  • Αρκετές φορές η ατμόσφαιρα και η μυρωδιά στην Βενετία δεν είναι και πολύ φιλόξενες.
  • Όταν βρέχει υπάρχει ο κίνδυνος πλημμύρας και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
  • Ο υπερβολικός τουρισμός ελαττώνει κάπως την μαγία του μέρους. Φυσικά, αυτό το φαινόμενο δεν συναντάται μονάχα στην Βενετία, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Παρ’ όλα αυτά, η Βενετία είναι μία πόλη που αξίζει να την επισκεφθείτε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας. Εμείς την επισκεφθήκαμε για μία ημέρα και πιστεύουμε πως μπορείς να δεις ένα μεγάλο μέρος της πόλης σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Βενετία τουριστικός οδηγός
Βόλτα με γόνδολα στους υδάτινους
δρόμους της Βενετίας

Οι τοποθεσίες που επισκεφθήκαμε είναι αυτές που έχουν ξεχωριστή παράγραφο.

Η διαμονή μας κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού έγινε στο Μέστρε, μία πόλη απέναντι από την Βενετία. Η μεταφορά μας στη Βενετία, όπως και η επιστροφή στο Μέστρε έγινε με καραβάκι.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *