φάροι

6 επιβλητικοί φάροι της Ελλάδας

Οι φάροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας φτάνουν τους 120 στο σύνολο. Πολλοί από αυτούς είναι πιο μοντέρνοι, κάποιοι άλλοι όμως διατηρούν την παραδοσιακή τους κατάσταση. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο αδράξαμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τους 5 φάρους που θεωρούμε εμείς ως Travel With No Map ως πιο ξεχωριστούς. Μερικούς από αυτούς που θα σας παρουσιάσουμε τους έχουμε θαυμάσει με τα ίδια μας τα μάτια.

Οι φάροι του αφιερώματος βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και η αρχή θα γίνει με την Άνδρο.

Τουρλίτης – Άνδρος

Ο Φάρος Τουρλίτης βρίσκεται στη Χώρα της Άνδρου και προσφέρει το φως του στους ναυτικούς για πάνω από 120 χρόνια. Ο επιβλητικός αυτός φάρος αποτελεί τον μοναδικό φάρο στην Ευρώπη που είναι χτισμένος πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1887 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1897. Ο πύργος του είναι κυλινδρικός, φτάνει τα 7 μέτρα ύψος και τα 36 εστιακό ύψος.

Ένα ακόμα γεγονός που δίνει ακόμα περισσότερη αίγλη στον Τουρλίτη είναι πως αποτελεί τον πρώτο αυτόματο φάρο στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια έκανε χρήση μίας τεχνολογίας που του προσέφερε μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν απαιτούσε επιτήρηση διαρκώς.

Ο Φάρος Τουρλίτης στην Άνδρο – Πηγή εικόνας: www.faroi.com/gr/tenaro_gr.htm

Με τον όρο εστιακό ύψος εννοούμε την απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το σημείο που εκπέμπει φως ο φάρος.

Αιγυπτιακός Φάρος – Χανιά

Ο Αιγυπτιακός Φάρος των Χανίων βρίσκεται στο Ενετικό λιμάνι και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σημεία της κρητικής πόλης. Η κατασκευή του έγινε από τους Ενετούς κατά τον 16ο αιώνα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, ο φάρος χτίστηκε πάνω σε ένα βράχο και αρχικά λειτούργησε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας. Είναι και αυτός κυλινδρικός και το ύψος του φτάνει τα 21 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος τα 26 μέτρα.

Ο φάρος απέκτησε την τωρινή του μορφή, όπως επίσης κέρδισε και το όνομα του κατά τη διάρκεια μίας ανακατασκευής από Αιγυπτίους στις αρχές του 19ου αίωνα.

ξεχωριστοί φάροι Ελλάδα
Ο Αιγυπτιακός Φάρος στα Χανιά – Προσωπικό Αρχείο

Φάρος Ναυπάκτου

Ο φάρος της Ναυπάκτου βρίσκεται εντός του Ενετικού λιμανιού της πόλης και το χτίσιμο του ολοκληρώθηκε το 1909. Μάλιστα, αποτελεί τμήμα του παλαιού φρουρίου της περιοχής. Όσον αφορά τη γεωμετρία του, γνωρίζουμε πως είναι τετράγωνος, με 8 μέτρα ύψος και 16 μέτρα εστιακό ύψος.

φάροι
Ο Φάρος στο Ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου – Προσωπικό Αρχείο

Άγιος Νικόλαος – Ρόδος

Ο φάρος του Αγίου Νικολάου στη Ρόδο χρωστάει την ονομασία του στο ομώνυμο φρούριο πάνω στο οποίο είναι χτισμένος. Η κατασκευή του έγινε απο την Γαλλική Εταιρεία Φάρων και ολοκληρώθηκε το 1863. Φτάνει τα 6 μέτρα ύψος και τα 25 μέτρα εστιακό ύψος, ενώ το σχήμα του είναι κυλινδρικό

Το φρούριο πάνω στο οποίο είναι χτισμένο ο φάρος είναι κατασκευή των ιπποτών της Ρόδου. Χρονολογικά τοποθετείται στο 1464. Από τότε δεσπόζει αρχοντικά στο λιμάνι του νησιού.

Ο Φάρος του Αγίου Νικολάου στη Ρόδο – Πηγή εικόνας: www.faroi.com/gr/agios_nikolaos_rodos_gr.htm

Ταίναρο – Λακωνική Μάνη

Ο φάρος αποτελεί το νοτιότερο φάρο της ανατολικής ηπειρωτικής Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από Γάλλους το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Είναι τετράγωνος με το ύψος του να φτάνει τα 16 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος τα 41 μέτρα.

Ο Φάρος στο Ακρωτήριο Ταίναρο – Πηγή εικόνας: http://www.faroi.com/gr/tenaro_gr.htm

Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης

Ο φάρος αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Αλεξανδρούπολης. Χτίστηκε το 1880 από Γάλλους κατασκευαστές. Είναι κυλινδρικός, το ύψος του φτάνει τα 18 μέτρα, την ίδια στιγμή που το εστιακό του ύψος αγγίζει τα 27 μέτρα. Στη βάση του φάρου υπάρχει κι ένα σιντριβάνι.

ξεχωριστοί φάροι
Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης – Προσωπικό Αρχείο

Αυτό είναι λοιπόν οι 6 φάροι του αφιερώματος. Από αυτούς δεν έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια μόνο τους 2. Ο λόγος για τον Τουρλίτη της Άνδρου και για τον φάρο στο ακρωτήρι Ταίναρο. Όσες φωτογραφίες δεν αναγράφουν Προσωπικό Αρχείο, αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα faroi.com.

Πηγές άρθρου

  • www.faroi.com/list_gr.htm
  • travelvibe.eu/panemorfoi-faroi-stin-ellada/
  • greece.terrabook.com/el/chania/page/egiptiakos-faros/
  • www.rodosislandinfo.gr/rodostouristikosodigos/rodosparadosiakoifaroi/farosagiounikolaourodos/index.html
  • www.allovergreece.com/Hellenic-Lighthouses/Descr/131/el

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *