αρχαιολογικοί χώροι

5+1 αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα που αξίζει να επισκεφθείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου

Η Ελλάδα έχει τεράστιο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο. Από άκρη σε άκρη της χώρας μας μπορείτε να βρείτε χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους. Ο καθένας απ’ αυτούς έχει κάτι το διαφορετικό να προσφέρει στον επισκέπτη.

Φυσικά όμως είναι κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν ένα μεγαλύτερο κύρος, λάμψη (όπως θέλετε πείτε το) καθώς είτε αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού κατά την αρχαιότητα είτε η ομορφιά τους είναι απαράμιλλη και αφήνει μαγεμένους τους επισκέπτες τόσες χιλιάδες χρόνια μετα. Είτε φυσικά και ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων.

Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί την ομορφιά του κάθε αρχαιλογικού χώρου που είναι ξεχωριστή, αλλά όπως και να το κάνουμε κάποια ξεχωρίζουν λιγάκι παραπάνω. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο έχουν την τιμητική τους 5 αρχαιολογικοί χώροι που αξίζει να επισκεφθείς για τουλάχιστον μία φορά.

Ακρόπολη-Παρθενώνας

Εκατομμύρια τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας έρχονται για να επισκεφθούν την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Ο ναός κατασκευάστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, η οποία ήταν προστάτιδα της Αθήνας. Ολοκληρώθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας σπουδαίων γλυπτών και αρχιτεκτόνων (Ικτίνος και Καλλικράτης).

Ο Παρθενώνας αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, το λαμπρότερο σημείο της Αθήνας και ένα από τα διασημότερα εθνικά μνημεία παγκοσμίως. Την επίσκεψη σας στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, μπορείτε να την συνοδέψετε με μία επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όπως επίσης φυσικά θα θαυμάσετε και το Ηρώδειο από ψηλά.

Μυκήνες

Οι Μυκήνες είναι μία αρχαία πόλη του νομού Αργολίδας. Ήταν το βασίλειο του Αγαμέμνονα, το οποίο αποτέλεσε το ισχυρότερο ανακτορικό κέντρο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1350 π.Χ. – 1320 π.Χ.). Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών αποτελείται από το ανάκτορο που χτίστηκε στο υψηλότερο σημείο του λόφου, τα ταφικά συγκροτήματα με τους εντυπωσιακούς θόλους και την ξεχωριστή Πύλη των Λεόντων. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας πανέμορφος χώρος με τεράστια ιστορία που αξίζει να μπει στα πλάνα σας εάν δεν τον έχετε επισκεφθεί εώς τώρα.

Η είσοδος ενός θολωτού τάφου – Προσωπικό Αρχείο

Κνωσός

Η Κνωσός έχει κάτι το μοναδικό. Αν με ρωτούσατε ποιο είναι αυτό το μοναδικό στοιχείο, θα σας απαντούσα το χρώμα, το οποίο έχει μείνει ακόμα σε σημαντικό μέρος των ανακτόρων. Βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο και αποτελούσε το σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού. Με τον χώρο αυτό συνδέονται άμεσα αρκετοί από τους μύθους της αρχαιότητας, όπως αυτός του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο.

Οι Μινωίτες ήταν ιδιαιτέρως φημισμένοι για τις τεχνικές τους γνώσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις πρωτότυπες αρχιτεκτονικές επινοήσεις τους και από το σύνθετο αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο που είχαν κατασκευάσει στο χώρο του ανακτόρου.

αρχαιολογικοί χώροι
Η πολύχρωμη Κνωσός – Προσωπικό Αρχείο

Βεργίνα

Η Βεργίνα είναι μία κωμόπολη του Νομού Ημαθίας στην Κεντρική Μακεδονία. Απέχει 13 χιλιόμετρα από τη Βέροια και 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κωμόπολη θεωρείται πως ήταν η θέση των αρχαίων Αιγών, της πρωτεύουσας της Αρχαίας Μακεδονίας. Ο χώρος αυτός έγινε γνωστός έπειτε από τις ανασκαφές του Μανόλη Ανδρόνικου και της ομάδας του, οι οποίοι ανακαλύψαν τον τόπο ταφής των Μακεδόνων βασιλέων. Ένας από αυτούς τους τάφους θεωρείται πως είναι του βασιλέα Φίλιππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δελφοί

Το διασημότερο μαντείο της αρχαιότητας ήταν αυτό των Δελφών. Εδώ κατέφθαναν άνθρωποι από διάφορες πόλεις-κράτη για να λάβουν χρισμούς για το μέλλον. Κατά τους ομηρικούς χρόνους είχε την ονομασία Πυθώ, ενώ διέκοψε τη λειτουργία του στα τέλη του 4ου αίωνα μ.Χ. ύστερα από σχετικό διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α’. Κάποια από τα σημαντικότερα σημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι το Αρχαίο Στάδιο, ο Θηραυρός των Αθηναίων και το Αρχαίο Θέατρο. Υπάρχει επίσης και Αρχαιολογικό Μουσείο στο χώρο.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών από ψηλά – Προσωπικό Αρχείο

Επίδαυρος

Η Επίδαυρος συνιστά τον σημαντικότερο αρχαίο τόπο λατρείας του Ασκληπιού. Εδώ βρισκόταν το Ασκληπιείο, η έδρα του θεού της Ιατρικής και ένα από τα πιο φημισμένα θεραπευτικά κέντρα κατά την αρχαιότητα. Στα ανατολικά του ιερού βρισκόταν το θέατρο της Επιδαύρου, το οποίο είχε μέγιστη χωρητικότητα περί τα 13 με 14 χιλιάδες. Εδώ φιλοξενούνταν, όπως φιλοξενούνται και τη σήμερον ημέρα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Η ηχητική που προσφέρει το θέατρο είναι μοναδική και κανένα σύγχρονο θέατρο δεν καταφέρνει να φτάσει τα επίπεδα της.

αρχαιολογικοί χώροι
Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου – Προσωπικό Αρχείο

Όπως όμως είπα και στην αρχή, στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες αρχαιολογικοί χώροι που αξίζει να επισκεφθείτε, άρα με αυτή τη λίστα σίγουρα αδικώ κάποιους, όπως η Δήλος, το Σούνιο, η Φαιστός, το Δίον και η Αρχαία Ολυμπία.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *