Άνω Πόλη: 3 μνημεία που αξίζει να επισκεφθείς

Είσαι στη Θεσσαλονίκη και θέλεις να επισκεφθείς την Άνω Πόλη; Έχουμε να σου προτείνουμε τρία μνημεία που αξίζει να επισκεφθείς οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σου στη περιοχή των Κάστρων.

Πείτε ότι βρίσκεστε στο κέντρο της πόλης και αναρωτιέστε πως θα φτάσετε στην Άνω Πόλη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ο πρώτος είναι να ανεβείτε με τα πόδια. Είναι σίγουρα ο πιο κουραστικός καθώς η ανηφόρα είναι τεράστια, αλλά είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να περάσετε από πολλά, υπέροχα μικρά δρομάκια. Ο άλλος τρόπος είναι παίρνοντας το λεωφορείο νούμερο 23. Περνάει ανά 20-25 λεπτά συνήθως και τις περισσότερες φορές θα το βρείτε γεμάτο. Εσείς επιλέγετε όμως πως θέλετε να μεταφερθείτε.

Επταπύργιο – Φυλακές

Το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και ως Γεντί Κουλέ, βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολής. Το φρούριο αποτελείται από δύο τμήματα: α) το βυζαντινό φρούριο, β) τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που είχαν κτιστεί εντός κι εκτός του φρουρίου. Ο χώρος λειτούργησε ως φυλακή από το 1890 μέχρι και το 1987. Οι φυλακές είχαν εξαιρετικά κακή φήμη κατά της διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, της Κατοχής, αλλά και της χούντας των συνταγματαρχών.

Στον χώρο των φυλακών διοργανώνονται πλέον καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Φυσικά, ο χώρος λειτουργεί και ως αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε. Από τους χώρους γύρω από τις φυλακές, μπορείτε να θαυμάσετε και την εξαιρετική, πανοραμική θέα πρός τον Θερμαϊκό.

Άνω Πόλη
Επταπύργιο Θεσσαλονίκης – Προσωπικό Αρχείο
Μονή Βλατάδων

Η Μονή Βλατάδων βρίσκεται μόλις 80 μέτρα από τα τείχη του Επταπυργίου και αποτελεί το μοναδικό μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου της Θεσσαλονίκης που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Ως χρονολογική περίοδο ίδρυσης του μοναστηριού δίνεται το μέσο του 14ου αιώνα. Από τη πρώιμη εκείνη μορφή του ναού του 14ου αιώνα σώζονται μέχρι σήμερα το ιερό και λίγα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού

Υψομετρικά είναι το χαμηλότερο αξιοθέατο από τα τρία της λίστας. Οπότε είναι και αυτό που θα επισκεφθείτε είτε κατά την ανάβαση είτε κατά την κατάβαση. Βρίσκεται σε μία αρκετά ήσυχη τοποθεσία, καλά κρυμμένος από τους κεντρικούς δρόμους. Πιο συγκεκριμένα θα τον βρείτε στην Βορειοανατολική πλευρά των τειχών της Θεσσαλονίκης.

Δημιουργήθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα κατά την Παλαιολόγεια περίοδο του Βυζαντίου (περίπου 1310-1320 μ.Χ.). Αποτελεί μετόχι της Μονής Βλατάδων και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο ναός πήρε πιθανότατα το όνομα του από τον κτήτορα της μονής, του οποίου όμως η ταυτότητα παραμένει άγνωστη.

Η σημερινή μορφή του ναού είναι μία μονόχωρη, ξυλόστεγη Βασιλική με περίστωο, η οποία καταλήγει σε δύο παρεκκλήσια στην Ανατολική πλευρά του κτιρίου. Παιρνόντας στο εσωτερικό του ναού θα αντικρύσετε Θεοδοσιανά κιονόκρανα.

Η όψη του ναού από την είσοδο του χώρου

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *