Μπολόνια

Μπολόνια: Η φημισμένη πόλη της Εμίλια Ρομάνια

Η Μπολόνια αποτελεί πρωτεύουσα της περιφέρειας Εμίλιας-Ρομάνιας, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Πόλεις όπως η Πάρμα, η Ραβένα, η Μόντενα και το Ρίμινι είναι επίσης κομμάτια της συγκεκριμένης περιφέρειας. Ο πληθυσμός της Μπολόνια είναι περί τα 370.000 κατοίκους, ένας αριθμός που την κατατάσσει ως την πολυπληθέστερη πόλη της περιφέρειας και την έβδομη σε όλη την Ιταλία.

Είναι γνωστή με το ψευδώνυμο “Η Χοντρή Πόλη”, κάτι που δικαιολογείται από την πλούσια κουζίνα της. Είναι γνωστή επιπλέον κι ως “Η Κόκκινη Πόλη”, κάτι που προκύπτει από τις ισπανικού τύπου κόκκινες στέγες που συναντάει κάποιος στην πόλη.

Λίγη Ιστορία

  • Το πανεπιστήμιο της Μπολόνια θεωρείται το παλαιότερο σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1088 και λειτουργεί συνεχώς από τότε.
  • Η πόλη δημιουργήθηκε περί τα 1000 χρόνια προ Χριστού και κατά τη διάρκεια της ιστορίας της αποτέλεσε κέντρο δράσης των Ετρούσκων αλλά και των Ρωμαίων.
  • Η ιταλική κατασκευαστική εταιρία μοτοσικλετών Ducati έχει την έδρα της στην Μπολόνια.
  • Η πόλη είναι ιδιαιτέρως φημισμένη για τις πολυάριθμες στοές και τους πύργους της. Είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο, το κέντρο της οποίας αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές. Η μεγαλύτερη εξ αυτών, η στοά του Σαν Λούκα, φτάνει τα 3,7 χιλιόμετρα μήκος και μετράει 666 καμάρες.
  • Διαθέτει το μεγαλύτερο μεσαιωνικό κέντρο της Ευρώπης, μετά από εκείνο της Βενετίας, το οποίο παραμένει καλοδιατηρημένο.
  • Αποτελεί σημαντικό σταυροδρόμι οδικών, αλλά και σιδηροδρομικών αξόνων. Κάθε χρόνο, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκθέσεις.

Ώρα να δούμε αναλυτικά τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε στη Μπολόνια.

Ο καλύτερος τρόπος για να γυρίσετε το κέντρο της Μπολόνια είναι φυσικά το περπάτημα, καθώς έτσι θα μπορέσετε να ανακαλύψετε μικρά στενά και μαγαζιά, τα οποία δεν εντοπίζονται με την πρώτη ματιά.

Piazza Maggiore – Η φημισμένη πλατεία της Μπολόνια

Η πιο φημισμένη πλατεία σε ολόκληρη την Μπολόνια. Αν κάποιος από το παρελθόν και πιο συγκεκριμένα τον 15ο αιώνα την επισκεφτεί σήμερα, δε θα συναντήσει και πολλές διαφορές στον πυρήνα της. Στον περιβάλλον χώρο της Piazza Maggiore, θα συναντήσετε επίσης το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα, την επιβλητική Βασιλική του Αγίου Πετρουνίου, το Palazzo Re Enzo και την Βιβλιοθήκη Salaborsa.

Τα καλοκαίρια, η πλατεία μετατρέπεται σε ένα τεράστιο ανοιχτό σινεμά. Στις εκδηλώσεις που οργανώνονται εδώ, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Μπολόνια όμως είναι γενικότερα μία πολη που αγαπάει πολύ τον κινηματογράφο. Η πόλη έχει ένα πραγματικό στολίδι, το οποίο δεν είναι άλλο από την Ταινιοθήκη της Μπολόνια (Cineteca di Bologna), η οποία διαθέτει και ένα πανέμορφο κατάστημα – βιβλιοπωλείο πάνω στην Piazza Maggiore.

Πύργοι της Μπολόνια

Ο λόγος για τον Πύργο Asinelli και τον Πύργο Garrisenda, το σήμα κατατεθέν της Μπολόνια. Δυστυχώς, όσο βρισκόμασταν στην πολή γινόντουσαν έργα στους πύργους και δε τους θαυμάσαμε όπως τους αρμόζει. Οι πύργοι πήραν τα ονόματά τους από από δύο μεγάλες οικογένειες της περιοχής, οι οποίες θέλανε να επιδείξουν τη δύναμη και το κύρος τους χτίζοντας τον υψηλότερο πύργο. Ο πύργος της οικογένειας Asinelli είναι ο ψηλότερος και φτάνει τα 97 μέτρα, ενώ ο πύργος της οικογένειας Garrisenda αγγίζει τα 48 μέτρα. Τα πράματα δεν ήταν πάντοτε έτσι όμως, καθώς μεταξύ των δύο οικογενειών υπήρχε μεγάλη κόντρα για το ποια θα έχει το μεγαλύτερο πύργο. Επομένως κάθε φορά που η μία τον ψήλωνε, ακολουθούσε και η άλλη.

Πάρκο Montagnola

Ένα από τα παλαιότερα πάρκα στο κέντρο της Μπολόνια. Άνοιξε για πρώτη φορά περί τον 17ο αιώνα. Από τότε όμως έχουν προστεθεί επιπλέον σημεία αναφοράς σε αυτό, όπως ένα μνημείο αφιερωμένο στη νίκη των Ιταλών εναντίον των Αυστριακών το 1848, αλλά και αρκετά αγάλματα από τον 19ο και 20ο αιώνα. Το πάρκο πήρε τη σημερινή του μορφή έπειτα από διαταγή του Ναπολέωντα στον αρχιτέκτονα G.B Marinetti που αφορούσε τον ανασχεδιασμό του πάρκου σε γαλλικό στιλ.

Μία βόλτα σε αυτό το πάρκο προτείνεται ανεπιφύλακτα. Καθώς εμείς φτάσαμε στην Μπολόνια με λεωφορείο, το οποίο και μας άφησε στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, ήταν ένα από τα πρώτα σημεία που συναντήσαμε κατά την περιήγησή μας στην πόλη.

Μπολόνια
Τα σκαλιά προς το ψηλότερο επίπεδο του πάρκου

Ventana al Canal

Το πιο instagrammable σημείο στη Μπολόνια. Όπως καταλαβαίνετε, στο σημείο αυτό συρρέει κόσμος καθόλιν τη διάρκεια της ημέρας, άρα θα χρειαστεί να έχετε υπομονή καθώς ίσως περιμένετε λιγάκι.

Μουσειο MAMbo

Το μουσείο MAMbo αποτελεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μπολόνια και εγκαινιάστηκε το 2007. Αν σας αρέσει η μοντέρνα τέχνη, αξίζει σίγουρα να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να το επισκεφθείτε.

Δεν μας είπατε που θα φάμε ρε παιδιά!

Ώρα να περάσουμε σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της επισκεψής μας στην φημισμένη πόλη της Εμίλια Ρομάνια. Κατά τη διαμονή μας στην Μπολόνια, φάγαμε εξαιρετική πίτσα -στο χέρι μεν, αλλά πάρα πολύ καλή- στην Pizzeria Due Torri, η οποία όπως λέει και το όνομα της, βρίσκεται στην περιοχή των Δύο Πύργων. Αν θέλετε να ξαποστάσετε κάπου σύντομα για ένα ρόφημα και να τσιμπήσετε κάποιο μικρό σνακ θα σας προτείναμε το Pappare’.

Τέλος, μία ακόμα εξαιρετική πρόταση, την οποία η αλήθεια είναι πως πήραμε από τους πολύ καλούς μας φίλους, τους Γεωγραφικούς, αποτελεί το La Prosciutteria Bologna. Εδώ θα βρείτε διάφορες πιατέλες με μεγάλη ποικιλία αλλαντικών και τυριών, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με εξαιρετικές επιλογές κρασιών. Το μενού όμως διαθέτει και την παραδοσιακή Schiacciata της Τοσκάνης και φυσικά σάντουιτσ σε πανίνι. Πολλές οι επιλογές σίγουρα, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε.

Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το προσωπικό μας αρχείο.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.