Κρακοβία

Σύντομη γνωριμία με την Κρακοβία

Η Κρακοβία (Kraków), αποτελεί μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας. Πιο συγκεκριμένα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά την πρωτεύουσα Βαρσοβία. Υπήρξε μάλιστα και πρωτεύουσα της χώρας από το 1038 εώς το 1569 μ.Χ.

Που ακριβώς βρίσκεται;

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, η Κρακοβία βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της χώρας, και υπάγεται διοικητικά στο Βοεβοδάτο Ελάσσονος Πολωνίας.

Κρακοβία
Πηγή εικόνας: Βικιπαίδεια

Λίγη ιστορία

Ο πληθυσμός της Κρακοβίας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 2014, ήταν 762.508 κάτοικοι. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη δυναστεία των Γιαγκελλόνων (1386-1572). Η παρακμή της άρχισε όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στη Βαρσοβία το 1569. Η μεταφορά έγινε από τον Σιγιμούνδο Γ’. Μετά από περίπου 250 χρόνια, και πιο συγκεκριμένα, από το 1815 μέχρι και το 1846 υπήρξε ανεξάρτητη δημοκρατία, κάτω από ρώσικη κυριαρχία. Στο τέλος της ανεξαρτησίας της, πέρασε στην κατοχή της Αυστρίας, όπου και έμεινε μέχρι το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και στη συνέχεια προσαρτήθηκε και πάλι στην Πολωνία.

Η παλιά πόλη της Κρακοβίας είναι φημισμένη για την πλούσια αρχιτεκτονική της, η οποία είναι κατά βάση αναγεννησιακή με ορισμένα δείγματα μπαρόκ και γοτθικά. Στα περισσότερα κτίσματα, όπως τις εκκλησίες και τα μέγαρα της Κρακοβίας, θα εντοπίσετε πληθώρα χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών και βιτρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 1978, η πόλη εντάχθηκε στη λίστα με τα μνημέια παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το ίδιο έτος, ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, ο οποίος ήταν αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας εώς εκείνη τη στιγμή, ανακηρύχθηκε πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’.

Που αξίζει να πάω;

Βόλτα στη Πλατεία Κεντρικής Αγοράς

Η πλατεία Rynek Główny, βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης. Στον περίγυρο της, ξεχωρίζουν τα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτίρια. Η πλατεία χρονολογείται στον 13ο αιώνα και συνιστά την μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης.

Κρακοβία
Πηγή εικόνας: Pixabay / Φωτογράφος: Dimitris Vetsikas

Βασιλική της Παναγίας

Η Βασιλική της Παναγίας ή Bazylika Mariacka βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία. Ο ναός αποτελεί ένα πλίνθινο οικοδόμημα γοτθικού ρυθμού.΄Εχει τη σημερινή της μορφή από το 14ο αιώνα, έχει ύψος 80 μέτρα και είναι γνωστή για το ξύλινο τέμπλο, το οποίο σκάλισε ο Φάιτ Στος.

Αλατωρυχείο Βιελίτσκα

Το αλατωρυχείο Βιελίτσκα βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη, η οποία απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Κρακοβία. Από το 1978, ανήκει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το αλατωρυχείο ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα, και αποτελεί το δεύτερο πιο παλαιό αλατωρυχείο της Ευρώπης. Εκτείνεται σε εννέα επίπεδα και το μέγιστο βάθος του είναι 327 μέτρα, με συνολικά περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χιλιόμετρα στοές.

Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα, μετατράπηκε σε μουσείο το 1950, και από τότε άρχισε να δέχεται επισκέπτες. Η διάρκεια της περιηγήσης είναι περίπου 2 ώρες και γίνεται πάντα με τη συνοδεία ξεναγού. Η συνολική διαδρομή είναι 2 χιλιόμετρα. Ετησίως, δέχεται παραπάνω από 1.000.000 επισκέπτες από όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη, και αξίζει σίγουρα να το επισκεφθείτε, όσοι περνάτε από την περιοχή.

Αλατωρυχεία Βιελίτσκα
Πηγή εικόνας: Pixabay / Φωτογράφος: RonPorter

Άουσβιτς

Τα λόγια είναι περιττά. Από τη στιγμή που φτάνεις, και περνάς την επιγραφή «Arbeit macht Frei» (η εργασία απελευθερώνει), αισθάνεσαι ένα δέος να σε διακατέχει. Προσωπικά, το θεωρώ ως την πιο σημαντική επίσκεψη που πρέπει να κάνει όποιος επισκεφθεί τη Κρακοβία. Απέχει από την πόλη περίπου 70 χιλιόμετρα και θα κάνετε περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά για να φτάσετε.

Η συνολική διάρκεια της “ξενάγησης” στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς είναι σχεδόν 2 ώρες. Κάθε λεπτό έρχεσαι αντιμέτωπος με τις κτηνωδίες των Ναζί, όπου έχουν μείνει ανεξίτηλες σε κάθε εκατοστό του χώρου. Στους θάλαμους αερίων και τα κρεματόρια του στρατοπέδου, βρήκαν τον θάνατο 1.100.000 άνθρωποι. Συνέχεια έχει το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτσ ΙΙ, γνωστό και ως Μπιρκενάου.

Στον δρόμο για την επιστροφή, δεν μπορώ να περιγράψω το πως ένιωθα για όλα αυτά που είχα συναντήσει. Όλοι πρέπει να επισκεφθούνε τον συγκεκριμένο χώρο. Πρέπει κάθε άνθρωπος να είναι ενήμερος για αυτές τις πτυχές της ιστορίας και να φωνάξει: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

Άουσβιτσ
Πηγή εικόνας: Pixabay – Φωτογράφος: Dariusz Staniszewski 

Κάστρο του Βαβέλ

Το Βαβέλ (Wawel) είναι ένα οχυρωμένο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που ανεγέρθη στο πέρασμα αρκετών αιώνων. Βρίσκεται στην κορυφή του ακρωτηρίου από ασβεστόλιθο στην αριστερή όχθη του ποταμού Βίστουλα. Το υψόμετρο του κάστρου φτάνει τα 228 μέτρα. Παλαιότερα, στο κάστρο, διέμενε ο βασιλιάς της Πολωνίας. Πιο συγκεκριμένα, από τον 13ο αιώνα εώς τον 17ο αιώνα. Πλέον, στο κάστρο φιλοξενείται εθνικό μουσείο, με κύριο θέμα τον πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής του βασιλιά και του μοναρχικού καθεστώτος. Η θέα από την κορυφή του κάστρου είναι μαγική και δε πρέπει με τίποτα να την χάσεις.

Κρακοβία
Πηγή εικόνας: Pixabay / Φωτογράφος: Dimitris Vetsikas

Μπορεί αυτόν το καιρό να μην ταξιδεύουμε λόγω της πανδημίας, αλλά σύντομα ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση και να μπορούμε να ταξιδέψουμε ξανά. Θα ήθελα να επισκεφθώ την Πολωνία ξανά, έτσι ώστε να ανακαλύψω και τις υπόλοιπες ομορφιές αυτής της μοναδικής χώρας. Το ταξίδι μου στη Κρακοβία έγινε το 2017 και είχε διάρκεια 3 ημέρες.

Δε μπόρεσα να τα δω όλα όσα αναφέρω στο άρθρο, αλλά ήθελα να γράψω αυτόν τον οδηγό, για να γνωριστούμε καλύτερα με την Κρακοβία. Το φωτογραφικό μου αρχείο από αυτό το ταξίδι είναι μικρό, οπότε δανείστηκα μερικές εξαιρετικές φωτογραφίες από τους φωτογράφους που σας αναφέρω στις πηγές. Συγχωρέστε με οπότε αν παραλείπω κάτι. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσω να επιστρέψω μελλόντικα με πιο ενημερωμένα άρθρα! Τα λέμε την επόμενη φορά.

Πηγές άρθρου:

  • Βικιπαίδεια
  • Χάρτες Google

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.