Κύθηρα: Ένας προορισμός που δεν απογοητεύει

Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω ένα ταξίδι που χρόνια επιθυμούσα: ροουντ τριπ σε μέρη της Πελοποννήσου και εξόρμηση στα Κύθηρα. Τα Κύθηρα, γνωστά στην ενετική διάλεκτο και ως Τσιρίγο (πληροφορία που αγνοούσα και συγκλονίστηκα), είναι τοποθετημένα στο νότιο άκρο της Ελλάδας, καθιστώντας σχετικά κοπιώδη (8-9 ώρες με το αυτοκίνητο και περίπου 1.30 ώρα με το καράβι) την πρόσβαση σε αυτά για τους Θεσσαλονικείς. Υπάρχει, φυσικά, και η δυνατότητα να ταξιδέψει κανείς αεροπορικά, αλλά οι τιμές είναι σχετικά υψηλές. Σε κάθε περίπτωση, τα Κύθηρα θα σας μαγέψουν τόσο πολύ, που σίγουρα αξίζουν την ταλαιπωρία και την επένδυση!

Τα highlights των Κυθήρων περιλαμβάνουν:

  1. Το στυλ του νησιού. Τα Κύθηρα ανήκουν στα Επτάνησα, αλλά ακολουθούν ένα μικτό στυλ ως προς τη μορφολογία και την αρχιτεκτονική τους. Συγκεκριμένα, οι παραλίες είναι οι χαρακτηριστικές του Ιονίου Πελάγους (πεντακάθαρες, βαθιές, πρασινογάλανα νερά), αλλά τα σπίτια -παραδόξως- συμβαδίζουν με το κυκλαδίτικο μοντέλο.

Το Καψάλι Κυθήρων

  1. Οι παραλίες. Από τις καλύτερες που έχω δει μαζεμένες σε ελληνικό νησί. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι όλες οι επιλογές είναι απίστευτης ομορφιάς, χωρίς καμία να υστερεί. Επισκεφθήκαμε το πανέμορφο Καλαδί (δύο δίδυμες παραλίες με λεπτό βότσαλο και φυσική σκιά από τεράστιους βράχους), το Μελιδόνι (πήχτρα στον κόσμο, αλλά ακραία πρασινωπά νερά και φοβερό τοπίο με δέντρα γύρω από την παραλία, τα οποία απολαμβάνει κανείς όσο κολυμπά), τους Φούρνους (ευχάριστη προσθήκη οι αιώρες στα βράχια της παραλίας), τον Αβλέμονα (λιμανάκι σπάνιας ομορφιάς – βουτά κανείς ανάμεσα στα βράχια και στα λουλούδια που ανθίζουν πάνω σε αυτά), το Διακόφτι (παρόλο που είναι το λιμάνι του νησιού, έχει απίστευτα τιρκουάζ νερά και φυσική σκιά από δέντρα στην ακτή) και τα γραφικά, αλλά και κοσμοπολίτικα Καψάλι και Αγία Πελαγία. 

Παραλία στο Καλαδί

Το εκπληκτικό Μελιδόνι

 Το λιμανάκι του Αβλέμονα

  1. Τα παραδοσιακά εδέσματα. Αξίζει κανείς να δοκιμάσει τα αλμυρά και γλυκά παξιμάδια των Καρβουνάδων, να πάρει προμήθειες από τον φούρνο στον Καραβά και να δοκιμάσει λαδοτύρι και τσιριγώτικο λουκάνικο στην Ταβέρνα της Φιλιώς. Απαραίτητη προσθήκη η φατουράδα, ένα χωνευτικό ηδύποτο με κανέλα και γαρύφαλλο!
  2. Τη χώρα του νησιού. Παρόλο που όμορφη βόλτα μπορεί να κάνει κανείς και στο Καψάλι και στην Αγία Πελαγία, περιοχές γεμάτες με μπαρ και εστιατόρια πάνω στο κύμα, η Χώρα του νησιού είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, έχει όλα τα είδη μαγαζιών (πέρα από σουβλατζίδικα δυστυχώς), με προσωπικά αγαπημένα τα μοντέρνα μπαράκια της (Choraki, Il Mercato, Κούκος), στα οποία διασκεδάζει νέος κυρίως κόσμος. Φοριέται αρκετά το ποτό στα όρθια έξω από τα μαγαζιά ή σε πολύχρωμες μαξιλάρες στα πεζούλια.

Φωτογραφία από την αυλή του μαγαζιού “Il Mercato” στη Χώρα

 Γκαλερί ζωγραφικής στη Χώρα Κυθήρων

Τα Κύθηρα, λοιπόν, είναι ένα νησί σπάνιας ομορφιάς που συνδυάζει λίγο-πολύ τα πάντα και προσφέρεται για χαλάρωση, εξερεύνηση και στενή επαφή με τη φύση. Νομίζω μετά από την παρουσίαση αυτή, ξέρω τί κάνατε του χρόνου το καλοκαίρι (pun intended).

Loading