σπήλαιο Αγγίτη

Σπήλαιο Αγγίτη: Επίσκεψη στο εντυπωσιακό ποτάμιο σπήλαιο

Το σπήλαιο των Πηγών Ποταμών Αγγίτη ή σπήλαιο Αγγίτη ή Μααράς βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Δράμας. Για την ακρίβεια καλύπτει το βόρειο κομμάτι της υδρολογικής λεκάνης Δράμας, η οποία περιβάλλεται από τα όρη Φαλακρό, Μενοίκιο, Παγγαίο και Σύμβολο. Σε απόσταση 500 μέτρων από το σπήλαιο βρίσκεται και ο οικισμός Αγγίτης του Δήμου Προσοτσάνης.

Η ονομασία Μααράς φημολογείται πως έχει ρίζες είτε από τα αραβικά που σημαίνει μικρό σπήλαιο είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό απο το βουνό.

Λίγη ιστορία

  • Η προϊστορία στην περιοχή του σπηλαίου φτάνει τα 30.000 χρόνια πριν. Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν λίθινα εργαλεία και οστά ζώων όπως το άλογο, τα ελάφια, ο δασύμαλλος ρινόκερος, ο μεγάκερος και το μαμούθ.
  • Το 1978, Έλληνες και Γάλλοι σπηλαιολόγοι καταδύθηκαν στο νερό και προχώρησαν στα πρώτα 500 μέτρα.
  • Είναι επισκέψιμο από το 2001 και ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε μήκος 500 μέτρων.
  • Στην τελευταία αίθουσα που επισκέπτεσαι κατά τη διάρκεια της ξενάγησης υπάρχει ένας υδροτροχός του 20ου αιώνα. Στην ξενάγηση μάθαμε πως χρησιμοποιούνταν πριν ακόμα ανακαλυφθεί το ίδιο το σπήλαιο. Από αυτό περίπου το σημείο έγινε και η πρώτη είσοδος των δυτών στο σπήλαιο.
  • Στη γύρω περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ. Σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.
Πηγή εικόνας: Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη (σελίδα Facebook)

Για το σπήλαιο Αγγίτη ξέρουμε πως…

  • Θεωρείται το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Το μήκος του φτάνει τα 15 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 12.5 έχουν χαρτογραφηθεί εώς αυτή την στιγμή.
  • Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο παραμένει σταθερή στους 17 βαθμούς κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
  • Οι επισκέπτες περπατούν πάνω σε ένα τεχνητό διάδρομο πάνω από το ποτάμι και αντίθετα με τη ροή του ποταμού. Κατά τη διαδρομή παρακολουθούμε στο διάκοσμο του Σπηλαίου να κυριαρχούν οι λευκοί και ερυθρόμορφοι σταλακτίτες διαφόρων μορφών.
  • Ο πυθμένας του σπηλαίου αποτελείται από αποθέσεις ιλύος, αργίλου και άμμου, των οποίων το πάχος ξεπερνάει τα 10 μέτρα.
  • Το σπήλαιο αποτελεί επίσης κατοικία για μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι, για ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας, για νυχτερίδες, καθώς επίσης και για μερικές βίδρες.

Στο χώρο γύρω από το σπήλαιο Αγγίτη υπάρχει πλούσια βλάστηση. Περιμετρικά του ποταμού υπάρχει πληθώρα φυτών και δέντρων τα οποία χαρίζουν δροσιά στους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, δε πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στον όμορφο καταρράκτη που βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο του σπηλαίου. Δίπλα στον καταρράκτη βρίσκεται και το Παρεκκλήσι Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης.

TIP: Στο χώρο του σπηλαίου απαγορεύεται η φωτογράφιση. Επιτρέπεται μόνο στην αίθουσα του υδροτροχού, όπου και γίνεται η απαραίτητη υπόδειξη από τον ξεναγό. Η φωτογράφιση και ειδικότερα η φωτογράφιση με φλας μπορεί να βλάψει τα πετρώματα. Κάτι τέτοιο οδηγεί στην αλλοίωση τους και έτσι δε θα μπορέσει να διατηρηθεί αυτός ο φυσικός πλούτος για τις μελλοντικές γενιές.

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο είναι από την επίσημη σελίδα του σπηλαίου στο Facebook. Δικές μας φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν μόνο από τον καταρράκτη έξω από το σπήλαιο.

Ωράριο Λειτουργίας

Καλοκαίρι

Καθημερινά: 10.30 μέχρι 19.00

Κυριακές και αργίες: 10.00 μέχρι 19.30

Χειμώνας

Καθημερινά: 10.30 μέχρι 17.00

Κυριακές και αργίες: 10.00 μέχρι 17.40

Kαθώς όμως μιλάμε για ένα ποτάμιο σπήλαιο, όταν βρέχει αρκετά το σπήλαιο πλημμυρίζει, άρα η είσοδος σε αυτό δεν είναι εφικτή.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *