καρναβάλι Βενετίας

Καρναβάλι Βενετίας: Μία εμπειρία που αξίζει να ζήσετε

Από μικρό παιδί παρακολουθούσα με τεράστιο ενδιαφέρον σκηνές από το καρναβάλι της Βενετίας στην τηλεόραση. Από τότε λοιπόν είχε δημιουργηθεί η επιθυμία να επισκεφτώ την πόλη στα βόρεια της Ιταλίας κατά την περίοδο του καρναβαλιού. Το 2017 μπορεί να επισκέφθηκα την πόλη για πρώτη φορά, αλλά ήταν σε άλλη χρονική περίοδο. Φέτος τον Φλεβάρη λοιπόν, ήρθε επιτέλους αυτή η στιγμή. Η επιστροφή στη Βενετία συνέπεσε με την περίοδο του καρναβαλιού.

Για την Βενετία έχουμε γράψει πλήρες ταξιδιωτικό οδηγό. Καθώς την προηγούμενη όμως φορά, δεν είχαμε επισκεφθεί τα νησάκια Μουράνο και Μπουράνο, θα ετοιμάσουμε ένα ξεχωριστό άρθρο για αυτά τα δύο νησιά.

Λίγη Ιστορία

  • Φημολογείται πως το καρναβάλι της Βενετίας ξεκινήσε έπειτα από την νίκη της Βενετικής Δημοκρατίας εναντίον του Πατριάρχη της Ακυληίας, Ουλρίκο ντι Τρέβεν, κατά το έτος 1162. Με σκοπό τον εορτασμό αυτής της νίκης, οι κάτοικοι της Βενετίας άρχισαν να χορεύουν και να συγκεντρώνονται μαζικά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.
  • Το καρναβάλι της Βενετίας απαγορεύτηκε με νόμο το 1797, σύμφωνα με τον κανόνα του βασιλιά της Αυστρίας. Την ίδια στιγμή, τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση χρήσης μασκών.
  • Η επιστροφή του καρναβαλιού έγινε κατά τον 19ο αιώνα, αλλά αυτό κυρίως γινόταν με μικρά, δειλα βήματα, σε ιδιωτικές γιορτές.
  • Το καρναβάλι άρχισε να πραγματοποιείται και πάλι το 1979, έπειτα από προτροπή της Ιταλικής κυβέρνησης, με σκοπό να δώσει και πάλι ζωή σε αυτή την πολιτιστική πλευρά της πόλης.
  • Πλέον, η Βενετία δέχεται ετησίως περί τα 3.000.000 επισκέπτες.

Πότε πραγματοποιείται το καρναβάλι της Βενετίας;

Το φετινό καρναβάλι διήρκησε από τις 3 έως και τις 13 Φεβρουαρίου, ενώ οι ημερομηνίες για το επόμενο είναι 22 Φεβρουαρίου με 4 Μαρτίου 2025.

Ως γνωστόν, όπως συμβαίνει και με το καρναβάλι στη χώρα μας, το τέλος του σηματοδοτείται από την έναρξη της χριστιανικής Σαρακοστής, σαράντα ημέρες πριν το Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, το καρναβάλι της Βενετίας, τελειώνει την “Ευλογημένη Τρίτη” (Mardi Gras), μία ημέρα πριν από την Καθαρά Τετάρτη.

Το καρναβάλι της Βενετίας είναι φημισμένο για τις ξεχωριστές μάσκες του. Μία μικρή βόλτα στα στενά της πόλης, θα σας δώσουν κατευθείαν ένα διαφορετικό άρωμα καρναβαλιού από αυτό που έχετε συνηθίσει. Η πόλη γίνεται πολύ πιο ατμοσφαιρική όταν πέφτει η νύχτα και σε συνδυασμό με διάφορες άλλες εκδηλώσεις που συμβαίνουν στις πλατείες της, θα σας μεταφέρουν για λίγο στα μεσαιωνικά χρόνια. Ετοιμαστείτε να εντυπωσιαστείτε από τις σαγηνευτικές και περίτεχνες ολόσωμες στολές που φοράει πληθώρα κόσμου, καθώς επίσης και από το σήμα κατατεθέν του καρναβαλιού της Βενετίας, τις μάσκες!

Η αλήθεια είναι πως θεωρώ ότι η Βενετία είναι μία πόλη που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείς μία φορά στη ζωή σου. Αν αυτό γίνεται να συνδυαστεί με την περίοδο του καρναβαλιού, η εμπειρία σας θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Η ατμόσφαιρα που συνάντησα κατά την βόλτα μου στην εορταστική Βενετία συγκρίνεται με σκηνικά που είχα παρακολουθήσει έως τώρα μόνο σε ταινίες. Ο συνδυασμός του ομιχλώδους τοπίου, των κοστουμαρισμένων ανθρώπων και η βραδυνή ησυχία μετέτρεψαν αυτή μου την διαμονή μου στην Βενετία σε μία άκρως κινηματογραφική εμπειρία.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.