Νόβι Σαντ: Η ομορφότερη πόλη της Σερβίας

Το Νόβι Σαντ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας μετά το Βελιγράδι, αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας της Βοϊβοντίνα. Γεωγραφικά βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πεδιάδας της Παννονίας, στα σύνορα των περιοχών Μπάτσκα και Σρεμ. Η πόλη βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Δούναβη και ο συνολικός πληθυσμός της πόλης φτάνει περίπου τους 250.000 κατοίκους (απογραφή 2011). Μαζί με τους κοντινούς οικισμούς αγγίζει τους 280.000 κατοίκους.

Λίγη Ιστορία

  • Το Νόβι Σαντ ιδρύθηκε το 1694. Ιδρυτές της αποτέλεσαν Σέρβοι έμποροι που ήθελαν να δημιουργήσουν μία αποικία στις όχθες του Δούναβη, απέναντι από το επιβλητικό φρούριο Πετροβαραντίν.
  • Νόβι Σαντ ή Нови Сад στα σέρβικα σημαίνει «νέα φυτεία».
  • Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η πόλη του Νόβι Σαντ έχει παρατηρηθεί ανθρώπινη κατοίκηση από τη Λίθινη Εποχή.
  • Στην αρχαιότητα η περιοχή κατοικήθηκε από Κέλτικες φυλές, όπως επίσης και από τους Ρωμαίους.
  • Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Σέρβικου πολιτισμού.
  • Κατά την Επανάσταση του 1848, το Νόβι Σαντ υπέστη καταστροφές. Στη συνέχεια βέβαια έγινε ανοικοδόμηση και αποκατάσταση αυτών των καταστροφών.

Ώρα να δούμε αναλυτικά τα μέρη που επισκεφθήκαμε στο Νόβι Σαντ.

Φρούριο Πετροβαραντίν

Απέναντι από το σημείο που είναι χτισμένο σήμερα το Νόβι Σαντ, βρίσκεται το φρούριο Πετροβαραντίν. Αποτελεί ένα επιβλητικό κτίσμα, το οποίο χτίστηκε σε σπουδαία στρατηγική τοποθεσία. Το μεγαλύτερο κομμάτι του φρουρίου εξακολουθεί και υπάρχει μέχρι και σήμερα. Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν αρχικά η εξαιρετική θέα προς το Νόβι Σαντ.

Αξίζει επίσης να παρατηρήσετε πόσο καλά “κρυμμένοι” είναι οι δρόμοι, κάτι που μπορεί να μας δώσει σημάδια για το πως είχε σκαφθεί η περιοχή για τις ανάγκες της δημιουργίας του φρουρίου Πετροβαραντίν. Στον χώρο του φρουρίου θα δείτε επίσης και τον πύργο του Ρολογιού, ένα τετραγωνικό πυργίσκο με ρολόι. Το αξιομνημόνευτο με αυτό το ρολόι είναι πως ο μικρός δείκτης του ρολογιού έχει αλλάξει θέση με τον μεγάλο. Αυτό έγινε για να είναι πιο εύκολο για τους ψαράδες να δουν την ώρα από μακριά.

Ο Πύργος του Ρολογιού στο Πετροβαραντίν

Ναός του Αγίου Ονόματος της Μαρίας

Ο ναός του Αγίου Ονόματος της Μαρίας αποτελεί τον ψηλότερο ναό στην περιοχή της Βοϊβοντίνα και βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας (Trg Slobode). Η πλατεία αυτή βρίσκεται πάνω στην οδό Zmaj Jovina, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στην πόλη. Ο ναός πήρε τη σημερινή του μορφή το 1894. Είναι μία ρωμαιοκαθολική εκκλησία με νεο-γοτθικό σχεδιασμό και αποτελεί “παράγωγο” της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Στο εσωτερικό του ναού δε μπορέσαμε να μπούμε και τόσο πολύ, παρ΄ όλα αυτά καταφέραμε έστω να πάρουμε μία μικρή ματιά.

Η οδός Dunavska 

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς δρόμους του Νόβι Σαντ. Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείτε εδώ, θα αντικρύσετε επιβλητικά κτίρια και αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται στα μέσα στου 19ου αιώνα. Θα βρείτει φυσικά και αρκετά ξενοδοχεία, βιβλιοπωλεία και καφετέριες.

Η Συναγωγή του Νόβι Σαντ

Η Συναγωγή που βλέπουμε σήμερα συνιστά την 5η έκδοση του κτιρίου. Χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα και σχεδιάστηκε από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα Art Nouveau Baumhorn Lipót. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Νόβι Σαντ κατοικούσαν περισσότεροι από 4.000 Εβραίοι. Σήμερα υπολογίζεται πως είναι γύρω στους 400. Θεωρώ πως αξίζει να περάσετε έστω για να θαυμάσετε απέξω αυτό το μεγαλοπρεπές κτίριο αν έχετε χρόνο στη διάθεση σας.

Νόβι Σαντ
Η Συναγωγή του Νόβι Σαντ

Πάρκο του Δούναβη

Ένα καταπράσινο πάρκο στο κέντρο του Νόβι Σαντ. Ένα από τα αγαπημένα πάρκα των ντόπιων, το οποίο πήρε τη σημερινή του μορφή το 1895. Αποτελεί ιδανικό χώρο για λίγες στιγμές χαλάρωσης.

Το Πάρκο του Δούναβη

Σρέμσκι Καρλόβσκι

Το Σρέμσκι Καρλόβσκι είναι μία πόλη που ανήκει επίσης στη Βοϊβοντίνα και απέχει γύρω στα 15 χιλιόμετρα από το Νόβι Σαντ. Εμείς περάσαμε από εδώ στη διαδρομή μας προς το Νόβι Σαντ. Μία στάση για 1-2 ώρες θα είναι υπεραρκετή για να δείτε το κέντρο της πόλης και να περιηγηθείτε στα γύρω στενά. Το highlight αυτής της επίσκεψης θεωρώ πως είναι τα κτίρια που θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε στο κέντρο της πόλης. Η πόλη είναι παραδοσιακά γνωστή ως η έδρα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

Σύντομα θα ανέβει και η συνέχεια του ταξιδιού μας. Ο λόγος για το Νις, την τελευταία στάση εντός Σερβίας κατά τη διάρκεια του γυρισμού μας προς τη Θεσσαλονίκη. Έρχεται επίσης και ένα άρθρο, όπου θα αναφερθούμε σε όλο μας το ταξίδι συνοπτικά, δίνοντας και κάποιες συμβουλές μαζί και ένα ακόμα άρθρο-αφιέρωμα στο φαγητό όπως σας έχουμε υποσχεθεί.

Ένα κομμάτι των πληροφοριών που χρησιμοποίησα στο άρθρο της άντλησα από εδώ:
  • https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-novi-sad-serbia/

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.