Βελιγράδι: Τριγυρνώντας στη «Λευκή Πόλη»

Το Βελιγράδι ή Београд στα σερβικά, που και σημαίνει Λευκή Πόλη, είναι η πρωτεύουσα και συνάμα η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Πριν το ερχομό του 2000 η πόλη γνώρισε την οδύνη του πολέμου και των βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Παρ’ όλα αυτά, το Βελιγράδι έχει αλλάξει αρκετά από τότε, έχει μετατραπεί σε μία πόλη που αναμιγνύει μοναδικά το Βαλκανικό με το Ευρωπαϊκό στοιχείο. Την ίδια στιγμή έχει κρατήσει μερικά σημεία άθικτα για να θυμούνται οι νεότεροι την βαναυσότητα των βομβαρδισμών που δέχθηκε η πόλη.

Η πόλη είναι χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη. Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο όπου βρίσκεται το Βελιγράδι, η πεδιάδα της Παννονίας συναντάει τα Βαλκάνια. Το Βελιγράδι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σερβίας και απέχει γύρω στα 630 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τους κατοίκους της πόλης, αυτοί φτάνουν τους 1,23 εκατομμύρια εντός της κύριας πόλης και τους 1.750.000 μαζί με τα περίχωρα.

Λίγη ιστορία

  • Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Βελιγράδι αναπτύχθηκε ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ευρώπης, ο πολιτισμός Βίντσα, κατά τη διάρκεια της 6ης χιλιετίας π.Χ..
  • Κατά την αρχαιότητα στην περιοχή κατοικούσαν Θρακο-Δάκες, ενώ μετά το 279 π.Χ. την περιοχή κατέλαβαν οι Κέλτες, όπου και την ονόμασαν Σιγγίνουδον.
  • Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της καταλήφθηκε επίσης από Ρωμαίους, εποικίσθηκε από Σλάβους και άλλαξε χέρια μεταξύ Βυζαντινών, Φράγκων, Βουλγάρων & Ούγγρων.
  • Το Βελιγράδι έχει αποτελέσει πεδίο μάχης σε 115 πολέμους και έχει ισοπεδωθεί 44 φορές.
  • Το Βελιγράδι αποτέλεσε πρωτεύουσα και της Γιουγκοσλαβίας, από την ίδρυση της το 1918 εώς ότου και την τελική της διάλυση το 2006.
  • Είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη στα Βαλκάνια, μετά την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Βουκουρέστι.

Η ιστορία της πόλης δε τελειώνει εδώ όμως. Όσο παραπάνω διαβάζεις τόσο πιο πολλά ανακαλύπτεις για τον τόπο αυτό.

Ώρα να δούμε αναλυτικά τα μέρη που επισκεφθήκαμε κατά τη διαμονή μας στο Βελιγράδι.

Καθεδρικός Ναός Αγίου Σάββα

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα είναι μία ορθόδοξη εκκλησία στο Βελιγράδι που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς παγκοσμίως. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο του Βελιγραδίου και θεωρείται πως η θέση του είναι η ίδια με αυτή του τάφου του Αγίου Σάββα.

Ξεκίνησε να χτίζεται το 1935, ενώ τη σημερινή του μορφή την πήρε το 1989. Φτάνει τα 78 μέτρα ύψος και τα 91 μέτρα μήκος, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί είναι πέτρωμα, μάρμαρο και χρυσός.

Ο ναός του Αγίου Σάββα
Φρούριο του Βελιγραδίου – Πάρκο Kalemegdan

Το φρούριου του Βελιγραδίου αποτελεί το πιο φημισμένο αξιοθέατα της πόλης. Στο χώρο υπάρχει το παλιό φρούριο και το πάρκο του Kalemegdan. Το πάρκο βρίσκεται μάλιστα στο σημείο που συναντώνται οι ποταμοί Σάβος και Δούναβης. Από εδώ μπορείτε να θαυμάσετε μοναδική θέα προς το Νέο Βελιγράδι και τους επιβλητικούς ουρανοξύστες.

Δυστυχώς την ημέρα που το επισκεφθήκαμε είχε ομίχλη και η ορατότητα ήταν περιορισμένη. Το σκηνικό έστω και με ομίχλη έχει τη χάρη του, αλλά όπως και να το κάνουμε αν ήταν καθαρή η ατμόσφαιρα η θέα θα ήταν πιο εντυπωσιακή.

Μία βόλτα στο φρούριο και στο πάρκο είναι must για κάθε επισκέπτη στο Βελιγράδι. Ακόμα και να μην έχετε τόσο χρόνο στη διάθεση σας, αν θα έπρεπε να σας προτείνω ένα μέρος για να επισκεφθείτε θα ήταν αυτό.

Knez Michailova

Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ο πιο ευρωπαϊκός σε όλο το Βελιγράδι, καθώς επίσης και ο πιο πολυσύχναστος. Εκεί θα βρείτε πληθώρα εμπορικών καταστημάτων, από τις μεγαλύτερες εμπορικές φίρμες μέχρι και πλανώδιους πωλητές. Επιβάλλεται να διασχίσεις αυτόν τον δρόμο ακόμα και να μη θέλεις να κάνεις κάποια αγορά.

Skadarlija

Πολλοί τα αποκαλούν ως τα Λαδάδικα του Βελιγραδίου. Εμένα προσωπικά μου θύμισαν περισσότερο την παλιά πόλη της Ξάνθης. Δεν υπάρχει όμως λόγος για συγκρίσεις. Η Skadarlija είναι μία από τις ομορφότερες γειτονιές στο Βελιγράδι, στην οποία θα βρείτε αρκετά εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.

Βραδινή βόλτα στη Skadarlija
Πλατεία Δημοκρατίας

Η πλατεία Δημοκρατίας ή Τεραζίγιε (Terazije) αποτελεί ένα από τα κεντρικότερα σημεία συνάντησης των κατοίκων της πόλης. Κατά μήκος της πλατείας θα δείτε το επιβλητικό άγαλμα του πρίγκιπα Μιχαήλο Ομπρένοβιτς.

Μαυσωλείο Τίτο – Σπίτι των Λουλουδιών

Ο Τίτο ήταν ένας Γιουγκοσλάβος πολιτικός ηγέτης, που υπηρέτησε από το 1943 μέχρι και το θάνατό του το 1980. Ο χώρος που κηδεύεται είναι επισκέψιμος και ονομάζεται “Σπίτι των Λουλουδιών”. Η κηδεία του Τίτο συνιστά τη μεγαλύτερη στην ιστορία του 20ου αιώνα. Το μαυσωλείο βρίσκεται εντός του συγκροτήματος που στεγάζει και το Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας (το οποίο ήταν κλειστό).

Το σιντριβάνι στο “Σπίτι των Λουλουδιών”

Τι θα φάω στο Βελιγράδι

Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά πιάτα της Σερβικής κουζίνας, όπως το σνίτσελ καρατζόρτζεβα, τα cepavi και το τοπικό fast food μπιφτέκι πλιεσκαβίτσα. Θα ακολουθήσει σύντομα και αναλυτικότερο άρθρο αφιερωμένο στο φαγητό όπου θα σας δώσουμε περισσότερες προτάσεις για μαγαζιά αλλά και για πιάτα.

Το φημισμένο σνίτσελ Καρατζόρτζεβα

Διαμονή

Εμείς μείναμε στο ξενοδοχείο Belgrade City Hotel το οποίο απέχει γύρω στα 15 λεπτά με τα πόδια από την Πλατεία Δημοκρατίας.

Μετακινήση στο Βελιγράδι

Η μετακίνηση εντός Βελιγραδίου είναι αρκετά εύκολη καθώς εκτός από το γεγονός πως περπατιέται με σχετική ευκολία, διαθέτει επίσης γραμμές λεωφορείου, τραμ και τρόλεϊ.

Η επίσκεψη μας στο Βελιγράδι έγινε κατά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Η εκδρομή ήταν οδική και ξεκινήσαμε το βράδυ της Πέμπτης γύρω στις 22.30 το βράδυ. Γύρω στις 9.00 το πρωί της άλλης ημέρας (1 ώρα πίσω από την Ελλάδα) φτάσαμε στην πρωτεύουσα της Σερβίας και ξεκινήσαμε αμέσως την περιήγηση μας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού επισκεφθήκαμε επίσης και τις 2 επόμενες μεγαλύτερες πόλεις της Σερβίας, το Νόβι Σαντ (η πόλη που μου άρεσε περισσότερο σε αυτό το ταξίδι) και το Νις. Για αυτές τις πόλεις θα γράψουμε ξεχωριστό άρθρο, όπως επίσης θα γράψουμε και ένα άρθρο, γαστρονομικό οδηγό για τη Σερβία και ένα άρθρο που θα αποτελεί περιεκτική ανασκόπηση όλων όσων κάναμε σε αυτό το 3ήμερο.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.