Νις Σερβία

Νις: Σύντομη επίσκεψη στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας

Η Νις, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, μετά το Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ. Αποτελεί διοικητικό κέντρο της επαρχίας Νισάβα και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η πόλη της Νις έχει γύρω στους 190.000 κατοίκους. Βρίσκεται στα νότια της Σερβίας και απέχει κοντά στα 250 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι. Η Νις συνιστά μία από τις παλαιότερες πόλεις στα Βαλκάνια, αλλά και την Ευρώπη και τη σημερινή ημέρα είναι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της Σερβίας.

Λίγη Ιστορία

  • Ημερομηνία ίδρυσης της πόλης είναι το 279 π.Χ.. Μετά από περίπου 200 χρόνια πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων.
  • Όσον αφορά τώρα την ύπαρξη νεολιθικών οικισμών στην περιοχή, υπάρχουν μαρτυρίες που φανερώνουν την ύπαρξη τέτοιων οικισμών στην περιοχή από το 5.000 ως και το 2.000 π.Χ..
  • Η πόλη πήρε το όνομα της από τον ποταμό Νισάβα, ο οποίος και τη διαρρέει. Έτσι ονομάστηκε Νάβισος από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ..
  • Υπάρχει ένας θρύλος που λέει πως η Νις ιδρύθηκε από έναν πρίγκηπα με το όνομα Νίσα.
  • Κατά τη διάρκεια των Νατοϊκών βομβαρδισμών το 1999, η Νις δέχθηκε 40 επιθέσεις.
  • Το κοντινό 2013 η πόλη φιλοξένησε τον εορτασμό των 1700 χρόνων από το Διάταγμα των Μεδιολάνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
  • Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η Νις αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανική κέντρα της Σερβίας. Είναι κυρίως γνωστή για τη βιομηχανία καπνού, ηλεκτρονικών ειδών, όπως και για την κατασκευαστική βιομηχανία.

Ώρα να δούμε αναλυτικά τα μέρη που επισκεφθήκαμε στη Νις. Η επίσκεψη μας ήταν ολιγόωρη και έγινε κατά το ταξίδι της επιστροφής προς τη Θεσσαλονίκη.

Φρούριο της Νις

Το νούμερο 1 αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος στη Νις. Με διαφορά το αγαπημένο μου σημείο στην πόλη! Το φρούριο της Νις βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νισάβα, εκεί που βρίσκονται και τα ερείπια ενός Ρωμαϊκού και στη συνέχεια Βυζαντινού στρατώνα. Εκεί αποφάσισαν οι Οθωμανοί να χτίσουν ένα φρούριο στις αρχές του 18ου αίωνα.

Η κεντρική είσοδος του φρουρίου της Νις

Μέσα στο φρούριο θα βρείτε καφέ, καταστήματα, όπως επίσης και ένα μεγάλο πάρκο που είναι ό, τι πρέπει για λίγες στιγμές χαλάρωσης στη φύση. Καθώς επισκεφθήκαμε την περιοχή κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, τα χρώματα που δίνουν τα φύλλα και τα φυτά στο πάρκο, το κάνουν ακόμα πιο μαγικό.

Νις Σερβία
Το πάρκο μέσα στο φρούριο της Νις

Πλατεία King Milan

Η κεντρική πλατεία της Νις. Εάν τη διασχίσετε προς την πάνω πλευρά, σύντομα θα αντικρύσετε το φρούριο της Νις. Εάν τώρα επιλέξετε να περπατήσετε προς την άλλη πλευρά, θα συναντήσετε την οδό Obrenoviceva. Πρόκειται για έναν μεγάλο πεζόδρομο, με αρκετά μαγαζιά, πλανώδιους πωλητές, κινηματογράφο, μπαρ και εστιατόρια. Στα πρώτα μέτρα του πεζοδρόμου θα βρείτε και ένα μαγαζί με σοκολάτες, το Ja volim Štark, το οποίο και σας προτείνουμε να επισκεφθείτε.

Η πλατεία King Milan

Από εκει και πέρα, στις λίγες ώρες που περάσαμε στην πόλη περπατήσαμε γύρω από την κεντρική πλατεία της Νις, την πλατεία King Milan και φτάσαμε μέχρι και την πλατεία της Δημοκρατίας. Μπορεί να μην πήραμε μία πολύ ολοκληρωμένη ματιά της Νις, αλλά από όσα είδαμε, θα έλεγα πως δεν μου άρεσε γενικά η πόλη. Το αγαπημένο μου σημείο, όπως μάλλον θα καταλάβατε, είναι το φρούριο και το πολύ όμορφο πάρκο που βρίσκεται εντός των τειχών του. Από εκεί και πέρα, δε θα έλεγα πως είναι ένα μέρος που θα ήθελα να επισκεφθώ ξανά.

Με αυτό το άρθρο, ολοκληρώνουμε την τριλογία άρθρων με τα μέρη που επισκεφθήκαμε κατά το ταξίδι μας στη Σερβία. Θα ακολουθήσουν ακόμα δύο άρθρα, γενικότερου χαρακτήρα πλέον, ένα για τη Σέρβικη κουζίνα και ένα άρθρο-ανασκόπηση του ταξιδιού.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.