Γαστρονομικό ταξίδι στο Μόναχο

Όπως σας είχαμε υποσχεθεί στο προήγουμενο μας άρθρο, θα γράφαμε ξεχωριστό άρθρο για το Μόναχο, αφιερωμένο στις γευστικές απολαύσεις. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα φαγητά και τις μπύρες που δοκιμάσαμε κατά τη διαμονή μας στη Βαυαρική πρωτεύουσα. Φυσικά, θα προσθέσουμε και τα ονόματα των μαγαζιών.

Μπυραρία Χοφμπροϊχάους

Η πιο ιστορική μπυραρία του Μονάχου, η Χοφμπροϊχάους (Hofbräuhaus am Platzl), χτίστηκε το 1589. Είναι γνωστή ως η μπυραρία στην οποία έγινε το αποκαλούμενο “Πραξικόπημα της Μπυραρίας”, δηλαδή η προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία κατά το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου του 1923. Λίγα χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια ενάεριων επιθέσεων (25 Απριλίου 1945) η μπυραρία γκρεμίστηκε από βομβαρδισμούς.

Γυρνώντας στο σήμερα, η Χοφμπροϊχάους αποτελεί έναν χώρο εξαιρετικής ομορφιάς, με τον εσωτερικό χώρο να έχει ένα περίτεχνα στολισμένο ταβάνι και μία ατμόσφαιρα που σε μεταφέρει σε άλλη εποχή. Εδώ, μπορείς να δοκιμάσεις από την παραδοσιακή lager μπύρα, μέχρι παραδοριακή σκούρη, μπύρα χωρίς αλκοόλ, μπύρα radler, αλλά και σκούρη radler. Και σε περίπτωση που πεινάτε, το μενού διαθέτει τοπικά πιάτα με κότσι, λουκάνικα και ξινόλαχανο. Ακόμα και συνταγές που περιέχουν την ίδια τους τη μπύρα.

Εμείς δοκιμάσαμε το αποκαλούμενο Bierbratl, το οποίο αποτελείται από ένα κομμάτι χοιρινό κρέας (αν δε κάνω κάποιο λάθος), βαυαρικό ξινολάχανο, μια σάλτσα από μαύρη παραδοσιακή μπύρα και ένα ψωμί σε στυλ ντάμπλινγκ.

Το πιάτο Bierbratl
Ο εσωτερικός χώρος της μπυραρίας

Απο εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετά μαγαζιά που συνεργάζονται με κάποια εταιρεία παραγωγής μπύρας, όπως είναι η Paulaner, η Augustiner, η Ayinger και η Schneider. Εμείς πήγαμε σε ένα μαγαζί της Augustiner και σε ένα της Schneider. Οι επιλογές φαγητού ήταν παρόμοιες, εάν όχι οι ίδιες με αυτές στη Χοφμπροϊχάους. Η μόνη αλλαγή ήταν πως το κάθε μαγαζί πρόσφερε τη δικιά του μπύρα. Σε όλα σχεδόν αυτά τα σπίτια της μπύρας, σας προτείνουμε να γευτείτε μπύρα στο ποτήρι ενός λίτρου (1L).

Σε περίπτωση που θέλετε να τσιμπήσετε κάτι στο χέρι, μπορείτε να μεταβείτε στη περιοχή γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου (München Hbf), όπου θα βρείτε αρκετά μικρά μαγαζιά που προσφέρουν από σάντουιτσ και βάφλες, μέχρι ασιάτικη κουζίνα και είδη άρτου (π.χ. πρέτζελ). Γενικά όμως, όπου και να είστε μπορείτε να βρείτε μικρά μαγαζάκια ή και καντίνες οι οποίες θα προσφέρουν κάποιο είδος hot-dog.

Currywurst από μία καντίνα στην περιοχή του Ολυμπιακού Πάρκου

Μία ακόμα επιλογή για γρήγορο φαγητό είναι τα αποκαλούμενα ντονεράδικα ή κεμπαπτζίδικα, τα οποία ουσιαστικά προσφέρουν ντόνερ (μοσχαρίσιος γύρος) μέσα σε πίτα, η οποία συνήθως γεμίζεται με σαλάτα και σως γιαουρτιού. Η τιμή ενός σάντουιτσ με ντόνερ κυμαίνεται γύρω στα 5 ευρώ. Εμεις επισκεφθήκαμε δύο ντονεράδικα και μείναμε πολύ ικανοποιημένοι. Ο λόγος για το Westends „Best“ Döner και το Alpen Imbiss.

Ντόνερ από το Alpen Imbiss

Η κεντρική εικόνα του άρθρου είναι από τη σελίδα του Schneider Bräuhaus München στο Facebook.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *