Μόναχο

Μόναχο: Τι να κάνω στην πόλη του Oktoberfest

Το Μόναχο είναι μία πόλη που βρίσκεται στη Νότια Γερμανία και είναι η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας. Είναι χτισμένη στις όχθες του Ίζαρ, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του επάνω ρου του Δούναβη.

Το Μόναχο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας σε πληθυσμό, μετά το Βερολίνο και το Αμβούργο. Ο πληθυσμός της πόλης φτάνει τα 1.348.658 σύμφωνα με την απογραφή του 2007.

Αποτελεί κομβικό σημείο συγκοινωνιών, οδικών, σιδηροδρομικών, αλλά και εναέριων μεταφορών, όπως επίσης και ένα από τα πιο φημισμένα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, στο Μόναχο εδράζονται δύο από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Γερμανίας, το Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Πολυτεχνείο του Μονάχου.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσίασουμε τα αξιοθέατα, αλλά και κάποιες δραστηριότες που αξίζει να έχει στο νου του κάποιος ή κάποια που θα επισκεφθεί την όμορφη πόλη του Μονάχου. Η επίσκεψη μας στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Διάρκεια πτήσης από Θεσσαλονίκη: ~2.30 ώρες

Απόσταση Διεθνούς Αερολιμένα Μονάχου-κέντρο Μονάχου: Θα σας πάρει περίπου 45-55 λεπτά για να μεταβείτε από το αεροδρόμιο του Μονάχου, στον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μονάχου (München Hbf). Για την μετάβαση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είτε τη γραμμή S8 είτε τη γραμμή S1 του δικτύου S-Bahn.

TIP (1): Για μεγαλύτερη ευκολία όσον αφορά το πρόγραμμα των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Moovit.

TIP (2): Σε περίπτωση που δε θέλετε να έχετε άγχος με το κλείσιμο εισιτηρίων στα μουσεία, αλλά και στα ΜΜΜ, σας προτείνουμε να βγάλετε ένα Munich City Pass. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: https://www.turbopass.de/muenchen-card-muenchen-city-pass

Βόλτα στο κέντρο και στα αξιοθέατα του

Το Μόναχο περπατιέται πολύ εύκολα και διαθέτει πληθώρα εξαιρετικών διαδρομών. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν αρκετά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Μονάχου, στα οποία μπορείτε να μεταβείτε από το ένα στο άλλο σε σχετικά μικρό χρόνο, είτε με τη χρήση των ΜΜΜ είτε με τα πόδια.

Δε πρέπει να παραλείψετε με τίποτα το Βασιλικό Ανάκτορο του Μονάχου (Residenz), όπως και τον Αγγλικό Κήπο (10-15 λεπτά απόσταση), ο οποίος είναι μεγαλύτερος σε έκταση από το Central Park της Νέας Υόρκης και από το Hyde Park του Λονδίνου. Όποιαν εποχή και να επισκεφτείτε τους κήπους, αξίζει να παρακολουθήσετε τις προσπάθειες των surfers να δαμάσουν τα κύματα.

Μόναχο
Surfing στον Αγγλικό Κήπο του Μονάχου

Το κέντρο του Μονάχου έχει επίσης αρκετές πλατείες, οι οποίες περπατιούνται με μεγάλη ευχαρίστηση. Από τις φαντασμαγορικές Marienplatz, Karlsplatz και Odeonsplatz μέχρι την πλατεία Viktualienmarkt με την ανοιχτή αγορά.

Επιπρόσθετα, αν είστε λάτρης των εντυπωσιακών εκκλησίων, το Μόναχο δε θα σας απογοητεύσει. Μπορείτε να επισκεφθείτε: α) την εκκλησία με τους δύο ψηλούς πύργους που ακούει στο όνομα Frauenkirche, β) την μικρή, σε στυλ μπαρόκ, και στολισμένη με φύλλα χρυσού, νωπογραφίες και γυψομάρμαρο Asamkirche, γ)τον παλαιότερο ναό του Μονάχου με τα διακοσμημένα με κοσμήματα λείψανα της Αγίας Μουντίνα και τον πύργο με θέα, τον Peterskirche. Η είσοδος και στις τρεις εκκλησίες είναι δωρεάν.

Οι δύο ψηλοί πύργοι στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου (Peterskirche)

Στο κέντρο βρίσκονται επίσης και δύο Πινακοθήκες που επισκεφθήκαμε. Πρώτον, η Alte Pinakothek, η οποία είναι η Παλαιά Πινακοθήκη και έχει διάφορα έργα από τον 13ο μέχρι και τον 18ο αιώνα. Δεύτερον, η Pinakothek der Moderne, η οποία είναι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Τα δύο μουσεία απέχουν 400 μέτρα. Η τιμή εισόδου ανέρχεται στα 7 ευρώ για κάθε μία ξεχωριστά. Ωστόσο, συμπεριλαμβάνονται και τα δύο στη λίστα του Munich City Pass.

Αν είστε λάτρης της μπίρας δε πρέπει να παραλείψετε να περάσετε από την ιστορική Μπυραρία Χοφμπροϊχάους. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε πιάτα από την τοπική κουζίνα, αλλά και παραδοσιακή Βαυαρική μπίρα. Σύντομα, θα ανεβάσουμε νέο άρθρο που θα αφορά το φαγητό στο Μόναχο. Μείνετε συντονισμένοι.

Γερμανικό Μουσείο

Σε απόσταση περίπου 10 λεπτών από το κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, βρίσκεται το μουσείο που με εντυπωσίασε πιο πολύ στο Μόναχο. Ο λόγος για τον κύριο χώρο του Γερμανικού Μουσείου (Deutsches Museum), το οποίο θα σας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας, της φυσικής, της μηχανολογίας διαφόρων κλαδων και γενικότερα στον μαγικό κόσμο διαφόρων επιστημονικών κλάδων.

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως σε αρκετά από τα εκθέματα μπορείς να συμμετέχεις ενεργά κι εσύ, κι έτσι βλέπεις διάφορα πειράματα να εκτελούνται μπροστά σου.

Το μουσείο είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και θα σας προτείναμε να αφιερώσετε όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται. Ακόμα και μία ολόκληρη ημέρα. Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 14 ευρώ. Συμπεριλαμβάνεται όμως στα μουσεία που μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς παραπάνω χρέωση με το Munich City Pass.

Επισκεφθήκαμε επίσης και το ξεχωριστό χώρο-έκθεση που έχει το Deutsches Museum και είναι αφιερωμένο στα οχήματα. Αν είστε λάτρης των οχημάτων, εδώ θα βρείτε από ποδήλατα και αυτοκίνητα, μέχρι και λεωφορεία. Ο λόγος για Verkehrszentrum, το οποίο έχει είσοδο 7 ευρώ. Συμπεριλαμβάνεται φυσικά και στη λίστα του Munich City Pass.

Η θέα από την οροφή του Γερμανικού Μουσείου

Αν έχετε λίγο παραπάνω χρόνο και θέλετε να κάνετε κάποια εκδρομή έξω από το κέντρο του Μονάχου, σας προτείνουμε:

Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου

Λίγη ιστορία

Το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου δημιουργήθηκε από την Γκεστάπο, μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, το 1933. Λειτούργησε μέχρι και την συντριβή της Ναζιστικής Γερμανίας, το 1945.

Είσοδος στον χώρο-Διάρκεια ξενάγησης

Η είσοδος στον χώρο είναι δωρεάν σε περίπτωση που δεν επιλέξετε κάποιο οργανωμένο τουρ με ξεναγό. Το ωράριο λειτουργίας του στρατοπέδου συγκέντρωσης είναι 9.00-17.00.

Θα σας προτείναμε να αφιερώσετε τουλάχιστον 3 με 4 ώρες, για να μπορέσετε να περιηγηθείτε σε όλους τους χώρους (εξωτερικοί χώροι συν το μουσείο που συμπεριλαμβάνεται στην είσοδο).

Πως θα φτάσω;

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 λεπτών από τον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μονάχου. Για να φτάσετε, θα πρέπει να πάρετε στην αρχή την γραμμή S2 και μετά το λεωφορείο με τον αριθμό 726.

Επίσημος ιστότοπος: https://www.kz-gedenkstaette-dachau.de/en/

Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου

Παλάτι Νίμφενμπουργκ

Λίγη Ιστορία

Το παλάτι Νίμφενμπουργκ (Schloss Nymphenburg) είναι χτισμένο σε στυλ μπαρόκ και αποτελούσε τη κύρια θερινή κατοικία του Οίκου των Βίττελσμπαχ. Η πρόσοψη του παλατιού εκτείνεται σε συνολικό μήκος που αγγίζει τα 700 μέτρα. Κάποια δωμάτια στο εσωτερικό του παλατιού έχουν διατηρηθεί στην αρχική τους μπαρόκ μορφή. Κάποια άλλα επανασχεδιάστηκαν αργότερα είτε σε ροκοκό είτε σε νεοκλασικό στυλ.

TIP (3): Εκτός από την περιήγηση σας στους πανέμορφους χώρους του παλατιού, μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε και τους κήπους του παλατιού.

Οι κήποι του παλατιού

Είσοδος στο χώρο-Διάρκεια ξενάγησης

Η είσοδος στον κύριο χώρου του παλατιού ανέρχεται στα 8 ευρώ. Για παιδιά μέχρι 18 χρονών, η είσοδος είναι δωρεάν. Περιλαμβάνεται και στο Munich City Pass.

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας (16 Οκτωβρίου-Μάρτιος): 10.00-16.00

Θερινό ωράριο λειτουργίας (Απρίλιος-15 Οκτωβρίου): 9.00-18.00

Πως θα φτάσω;

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 λεπτών από τον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μονάχου. Για να φτάσετε στο παλάτι, αρκεί να πάρετε το τραμ με το νούμερο 17 είτε με το τραμ με το νούμερο 16, και στη συνέχεια να περπατήσετε για περίπου 10 λεπτά.

Μόναχο
Η πρόσοψη του παλατιού Νίμφενμπουργκ

Ολυμπιακό Πάρκο του Μονάχου

Λίγη ιστορία

Χτισμένο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία για το θλιβερό γεγονός της δολοφονικής επίθεσης εναντίον Ισραηλινών αθλητών. Τα γεγονότα αφηγείται η ταινία του διάσημου σκηνοθέτη Steven Spielberg, με τίτλο Munich.

Η έκταση του καλύπτει περί τα 2.7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και σήμερα αποτελεί ένα τεράστιο κέντρο αναψυχής, καθώς στον χώρο φιλοξενούνται αρκετές συναυλίες, εκδηλώσεις, αλλά και αθλητικές δραστηριότητες.

Το μεγαλύτερο ατού του Ολυμπιακού Πάρκου είναι ο Ολυμπιακός Πύργος, ο οποίος φτάνει τα 290 μέτρα και χτίστηκε το 1968. Από εκεί, θα έχετε πανοραμική θέα όλου του Μονάχου και των περίχωρών του.

Μόναχο
Ο Ολυμπιακός Πύργος έχει ύψος κοντά στα 290 μέτρα

Είσοδος στο χώρο-Διάρκεια ξενάγησης

Η είσοδος στο πάρκο είναι δωρεάν. Η είσοδος στον πύργο είναι 7 ευρώ. Σε περίπτωση που έχετε όμως το Munich City Pass είναι δωρεάν. Η συνολική διάρκεια της περιήγησης ανέρχεται στη 1.30 ώρα.

Σε περίπτωση που επισκεφθείτε και το ενυδρείο που βρίσκεται στο χώρο, θέλετε περίπου 40 λεπτά ακόμα. Δε θα σας πρότεινα κάτι τέτοιο όμως, καθώς το ενυδρείο είναι πολύ ακριβό για αυτό που προσφέρει (18 ευρώ ή δωρεάν για τους κάτοχους του City Pass).

Πως θα φτάσω;

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20-25 λεπτών από τον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μονάχου. Για να φτάσετε αρκεί να πάρετε την γραμμή U2, την γραμμή U3 του συστήματος U-Bahn και στη συνέχεια να περπατήσετε για περίπου 10 λεπτά.

Να παρακολουθήσετε αγώνα στο Allianz Arena

Το Allianz Arena είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα γήπεδα ποδοσφαίρου στον πλανήτη. Αν θέλετε να βιώσετε τη ζωή στο Μόναχο όπως οι ντόπιοι, θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε το γήπεδο σε κάποιο αγώνα της Μπάγερν Μονάχου. Αν δεν θέλετε αγώνα, γίνονται επίσης καθημερινά και τουρ στο εσωτερικό του γηπέδου.

Πως θα φτάσω;

Το Allianz Arena απέχει περίπου 50 λεπτά από το κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Θα φτάσετε αν πάρετε την γραμμή U6 από την Odeonsplatz.

Το νυχτερινό Allianz Arena στον αγώνα Μπάγερν Μονάχου-Μπενφίκα

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *