Ουλμ: Ακροβατώντας μεταξύ Βαυαρίας & Βάδης-Βυρτεμβέργης

Το Ουλμ είναι μία πόλη που βρίσκεται στη νότια Γερμανία και αποτελεί κομμάτι του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Είναι χτισμένο στην δυτική όχθη του Δούναβη, ενώ η μοντέρνα πλευρά της πόλης είναι χτισμένη στην άλλη πλευρά του ποταμού και ανήκει στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Ουσιαστικά, υπάρχει μία γέφυρα, στο μέσο της οποίας είναι η συνοριακή γραμμή των δύο κρατιδίων. Ο πληθυσμός ολόκληρης της περιοχής (παλιά + μοντέρνα) είναι περί τα 175.000, από τους οποίους οι 126.000 κατοικούν στο Ουλμ και οι υπόλοιποι στο Νόι Ουλμ (Neu Ulm).

Τόσους κατοίκους είχε περίπου και η Πάτρα σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η επίσκεψη μας στην περιοχή ήταν ολιγόωρη, καθώς η βάση της εκδρομής μας ήταν η Στουτγκάρδη. Κατά τη διάρκεια μίας ημέρας μπορείς να δεις αρκετά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πόλης. Μάλιστα, προλάβαμε να επισκεφθούμε και μία μικρή πόλη-χωριό, λίγο έξω από την Ουλμ, το Blaubeuren.

Λίγη ιστορία

  • Στο Ουλμ γεννήθηκε ο διάσημος φυσικός του 20ου αιώνα, Άλμπερστ Αϊνστάιν.
  • Από το 1955 εώς το 1968 λειτούργησε η πρωτοποριακή σχολή σχεδιασμού HfG Ulm.
  • Ιδρύθηκε γύρω στο 850 και έχει πλούσια ιστορία ως πρώην ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη.
  • Σήμερα αποτελεί οικονομικό κέντρο στο οποίο βρίσκονται αρκετά εργοστάσια και το γνωστό πανεπιστήμιο του Ουλμ.
  • Είναι γνωστή για τον γοτθικό ναό Ulm Minster με το ψηλότερο καμπαναριό στον κόσμο. Φτάνει περίπου τα 162 μέτρα.

Ώρα να δούμε αναλυτικά τα μέρη που επισκεφθήκαμε κατά την ημερήσια αυτή εκδρομή μας στο Ουλμ.

Μίνστερ της Ουλμ ή Ulm Minster

Όπως διαβάσατε και λίγο πιο πάνω, η λουθηρανική εκκλησία, είναι η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, καθώς το κωδωνοστάσιο του ναού έχει ύψος περίπου 162 μέτρα. Η κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε τη γοτθική εποχή, αλλά ολοκληρώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν τα 768 σκαλιά τα οποία θα τους οδηγήσουν στην κορυφή του καμπαναριού. Από εκεί, μπορείτε να θαυμάσετε μία εκπληκτική πανοραμική θέα. Δυστυχώς δε γνωρίζαμε πως υπήρχε αυτή η δυνατότητα και απλά επισκεφθήκαμε το εσωτερικό του ναού, το οποίο είναι επίσης εξαιρετικό.

Ουλμ
Ο Μίνστερ της Ουλμ
Μουσείο Ψωμιού και Τέχνης ή Museum Brot und Kunst

Σε αυτό το μουσείο μπορείτε να μάθετε παραπάνω για την τέχνη παρασκευής ψωμιού, αλλά και για τις διάφορες διατροφικές συνήθιες που υπήρχαν στην περιοχή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Αυτό γίνεται είτε μέσω των διαφόρων πινάκων ζωγραφικής που θα βρείτε εδώ είτε μέσω όλοκληρων εκθεμάτων (installations) που αγγίζουν τα όρια της μοντέρνας τέχνης. Ένα μουσείο λιγάκι διαφορετικό, που αξίζει όμως να του αφιερώσετε 1 ώρα από τον χρόνο σας.

Το Ξενοδοχείο Schiefes Haus

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο με μία ιδιαιτερότητα στην εξωτερική του όψη. Ουσιαστικά, το ξενοδοχείο έχει μία μικρή κλίση και αυτό το καθιστά ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο, το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε καθώς κάνετε τη βόλτα σας στα στενά του Ουλμ.

Περπάτημα στις όχθες του Δούναβη

Μία από τις περιοχές που πρέπει σίγουρα να προσθέτε στη βόλτα σας, είναι οι όχθες του ποταμού Δούναβη, όπως επίσης και η γέφυρα που ενώνει το Ουλμ με το Νόι Ουλμ και την Βάδη-Βυρτεμβέργη με την Βαυαρία. Πρόκειται για την γέφυρα Herdbrücke.

Το Δημαρχείο της Ουλμ ή Ulmer Rathaus

Αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια σε ολόκληρη το Ουλμ. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι αναγεννησιακή και είναι γνωστό για τις εξωτερικές νωπογραφίες και για το αστρονομικό ρολόι.

Το Δημαρχείο της Ουλμ
Blaubeuren και Blautopf

Σε περίπτωση που έχετε διαθέσιμο χρόνο για μία μικρή εξόρμηση από το κέντρο του Ουλμ, έχουμε να σας προτείνουμε ένα αληθινά κρυμμένο διαμάντι, το Blaubeuren, το οποίο είναι γνωστό για το Blautopf (μπλε κατσαρόλα σε ελεύθερη μετάφραση). Η απόσταση από το Ουλμ είναι γύρω στα 20-25 χιλιόμετρα. Μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα με το τρένο.

Πρόκειται για μία τοποθεσία την οποία βρήκαμε κατά σύμπτωση στον χάρτη και νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί που καταφέραμε να το επισκεφθούμε. Θα αφήσουμε τις φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους.

Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *