Φαλάσαρνα

Φαλάσαρνα: Η μαγευτική παραλία στα δυτικά των Χανίων

Η μαγευτική παραλία Φαλάσαρνα βρίσκεται στα δυτικά του νομού Χανίων και απέχει γύρω στα 55-60 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Αποτελεί μία από τις όμορφες παραλίες της περιοχής. Εκτός όμως από την παραλία με τα δροσερά, γαλαζοπράσινα νερά και την ανοιχτόχρωμη άμμο, στην περιοχή υπάρχει και ένας αρχαιολογικός χώρος. Για την ακρίβεια εκεί ήταν χτισμένη η Ελληνορωμαϊκή πόλη της Φαλάσαρνας.

Η παραλία της Φαλάσαρνας από ένα μικρό ύψωμα – Προσωπικό Αρχείο

Λίγη Ιστορία

  • Η Αρχαία Φαλάσαρνα ήταν μία πόλη-κράτος στα βορειοδυτικά της Κρήτης.
  • Αποτελούσε έναν από τους κομβικότερους λιμένες του νησιού και γνώρισε η ακμή της πόλης έγινε κατά την ελληνιστική περίοδο.
  • Κάποια από τα όστρακα που βρέθηκαν στη Φαλάσαρνα αποδεικνύουν πως η περιοχή κατοικούνταν από τη Μεσομινωική εποχή. Όμως, η ιστορία της περιοχής μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. παραμένει ένα μυστήριο.
  • Η περιοχή εξερευνήθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αίωνα (στα μέσα του) από Άγγλους, οι οποίοι εντόπισαν τον οικισμό και το κλειστό λιμάνι.
  • Συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν κατά το έτος 1986.

Η παραλία Φαλάσαρνα

Μπορεί οι άνεμοι να είναι συνήθως ισχυροί στη Δυτική Κρήτη, παρ’ όλα αυτά, όταν ο άνεμος κοπάσει, τα νερά αποκτούν ακόμα πιο μαγευτικά χρώματα. Άμεσα η παραλία αποκτάει μία πιο τροπική εμφάνιση. Οι λάτρεις του windsurfing αγαπούν τα Φαλάσαρνα λίγο παραπάνω όταν έχει ανέμους, καθώς μπορούν να κάνουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα με περισσότερη “άνεση”.

Φαλάσαρνα
Η παραλία της Φαλάσαρνας – Προσωπικό Αρχείο

Η Φαλάσαρνα έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, λόγω της μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή, όπως επίσης και λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Τα Φαλάσαρνα είναι μία παραλία που έχει βραβευτεί αρκετές φορές. Ως μία από τις καλύτερες παραλίες της Κρήτης, αλλά και ως μία από τις καλύτερες σε όλη την Ευρώπη.

Στα Φαλάσαρνα μπορείτε να έρθετε είτε με αμάξι είτε με λεωφορείο από τα Χανιά και την Κίσσαμο.

Πηγές Άρθρου

  • http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2615

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *