Φοινικόδασος του Βάι

Φοινικόδασος του Βάι: Το δάσος και η παραλία

Το Φοινικόδασος του Βάι βρίσκεται στην ανατολική πλευτά της Κρήτης και αποτελεί κομμάτι του νομού Λασιθίου. Ο Άγιος Νικόλαος, η πρωτεύουσα του νομού, απέχει γύρω στα 90 χιλιόμετρα από την παραλία. Η περιοχή είναι γνωστή κυρίως για το φοινικόδασος που περιβάλλει τον δρόμο προς την παραλία.

Λίγη Ιστορία

  • Η ονομασία του προέρχεται από την τοπική διάλεκτο. Ουσιαστικά, η ονομασία των φοινίκων είναι Βάγιες ή Βάγια κι έτσι προκύπτει το Βάι.
  • Υπάρχει ένας μύθος σύφωνα με τον οποίο μερικοί Άραβες πειρατές είχαν επισκεφθεί κάποια στιγμή την παραλία και αφού έφαγαν χουρμάδες, πέταξαν τα κουκούτσια στην ακτή. Έτσι, στη συνέχεια φύτρωσαν οι χιλιάδες φοίνικες.
  • Σε μια δεύτερη εκδοχή του μύθου, ο τρόπος δημιουργίας του δάσους είναι ο ίδιος με μόνη διαφορά την καταγωγή των ναυτικών, που σε αυτή την περίπτωση ήταν Φοίνικες.
Το Φοινικόδασος μέσα από το αυτοκίνητο – Προσωπικό Αρχείο
  • Η παραλία λέγεται πως ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από χίπις, οι οποίοι είχαν διωχθεί από τα Μάταλα και καθώς αναζητούσαν ένα νέο καταφύγιο, έφτασαν στο Βάι.
  • Το Φοινικόδασος του Βάι είναι ένα από τα 19 Αισθητικά Δάση που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ως Αισθητικό Δάσος ορίζεται μία κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών που ο κύριος σκοπός ύπαρξης τους είναι η ανθρώπινη αναψυχή και κατά δεύτερο λόγο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι κοντινότερες περιοχές με το Φοινικόδασος του Βάι είναι το Παλαιόκαστρο και η Σητεία. Όσον αφορά το πέλαγος στο οποίο ανήκει η θάλασσα γνωρίζουμε πως φέρει το όνομα Καρπάθιο πέλαγος.

Η έκταση του δάσους φτάνει τα 20 εκτάρια. Αυτό το γεγονός καθιστά το δάσος τη πιο μεγάλη έκταση φοινίκων Phoenix theophrastii που υπάρχει στην Κρήτη. Άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα η Πρέβελη και ο Άγιος Νικήτας είναι μικρότερα άλση.

Ας περάσουμε όμως τώρα στην παραλία του Βάι. Αρχικά πρέπει να πούμε πως πρόκειται για μία αρκετά μεγάλη και αμμώδες παραλία. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες και διαθέτει πάρκινγκ επί πληρωμή (3€).

Φοινικόδασος του Βάι
Η παραλία Βάι – Προσωπικό Αρχείο

Η παραλία απέχει περίπου 200 μέτρα από το πάρκινγκ και είναι περιφραγμένη. Αυτό συμβαίνει ως μία προσπάθεια να προστατευθεί η περιοχή.

Έαν τώρα κατευθυνθείτε προς τα πλάγια της παραλίας και ανεβείτε μερικά σκαλιά, θα φτάσετε στο παρατηρητήριο. Από εκεί προσφέρεται καταπληκτική πανοραμική θέα του Φοινικόδασους του Βάι και της παραλίας.

TIP: Στο δρόμο για την παραλία βρίσκεται και η Μονή Τοπλού, ένα γραφικό πέτρινο μοναστήρι που αξίζει να επισκεφθείτε.

Το καμπαναριό της Μονής Τοπλού – Προσωπικό Αρχείο

Πηγές Άρθρου:

  • https://www.explorecrete.com/crete-east/GR-Vai.html

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *