Εντυπωσιακή τελετή Επιταφίου στην Ναύπακτο

Πέρσυ το Πάσχα επισκέφτηκα την πόλη της Ναυπάκτου. Μία πόλη που είναι συνήθως ήσυχη τέτοια περίοδο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και κατά την Μεγάλη Παρασκευή. Την συγκεκριμένη ημέρα πλήθος κόσμου συρρέει στην περιοχή για να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή τελετή του Επιταφίου, στην οποία συναντώνται οι δύο επιτάφιοι, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής. Το έθιμο, με την συγκεκριμένη μορφή άρχισε κατά τη δεκαετία του 1950, όμως, οι ρίζες του συναντώνται στην τουρκοκρατία.

Το αποκορύφωμα της βραδιάς είναι ο φλεγόμενος σταυρός στη μέση του λιμανιού, κάτι το οποίο θα δείτε στην παρακάτω εικόνα. Ο κόσμος μαζεύεται κυκλικά γύρω από το λιμάνι για να παρακολουθήσει αυτήν την εντυπωσιακή τελετή, η οποία συνοδεύεται με τους καθιερωμένους ψαλμούς των ύμνων. Όλο το λιμάνι “παίρνει” φωτιά και η νύχτα γίνεται μέρα.

Πρέπει να είσαι αρκετά τυχερός για να βρεις θέση με πλεονεκτική θέα, αλλά αξίζει να προσπαθήσεις τουλάχιστον. Οι εικόνες που θα αντικρύσεις σίγουρα θα σε αποζημιώσουν. Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή, αρχίζει ένα ολιγόλεπτο show (10-15 περίπου λεπτά) με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, τα οποία φωτίζουν την γύρω περιοχή. Σε αντίθεση με την Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο, το κέντρο της πόλης είναι αγνώριστο, καθώς δεν έχει τόσο πολύ κόσμο, έως και καθόλου θα έλεγα, συγκριτικά με την προηγούμενη μέρα.

Σχετικά με Γιώργος Καρκαλέτσης

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γιώργος Καρκαλέτσης →

3 σχόλια σχετικά με το “Εντυπωσιακή τελετή Επιταφίου στην Ναύπακτο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.