ερμούπολη

Ερμούπολη: Βόλτα στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη

Αρχοντική ως και την τελευταία γωνιά και το τελευταίο κτίσμα της, η Ερμούπολη αποτελεί πόλο έλξης για αρκετούς ταξιδιωτές. Η Άνω Σύρος, το Δημαρχείο και τα Βαπόρια είναι κάποια από τα σημεία που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε.

Αν θέλεις να δεις τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείς το νησί, θα σου πρότεινα να διαβάσεις το άρθρο με τους κορυφαίους λόγος για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείς τη Σύρο.

Πώς θα φτάσω στο νησί;

Στην Ερμούπολη βρίσκεται το λιμάνι του νησιού και μπορείτε να φτάσετε είτε μέσω Πειραιά είτε μέσω του λιμανιού της Ραφήνας. Πιο γρήγορα πάντως θα φτάσετε με το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά (γύρω στις 2.30 ώρες).

Το πρώτο σημείο που θα αντικρύσετε καθώς το πλοίο θα πλησιάζει το λιμάνι είναι η κωμόπολη της Ερμούπολης και οι δύο λόφοι που στέκονται από πάνω της.

Που βρίσκεται η Ερμούπολη;

Είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Σύρου, και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Και τώρα λίγη ιστορία…

Η Ερμούπολη αρχικά κατοικήθηκε το 1822 από πρόσφυγες, προερχόμενους από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη. Από την ποικιλία των ομάδων των προσφύγων που κατέφθασαν τότε στο νησί, πήρανε το όνομα τους μερικές συνοικίες της Ερμούπολης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούνε το Βροντάδο και τα Ψαριανά.

Το 1823 χτίστηκε ο ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος σήμερα αποτελεί την Μητρόπολη των Ορθόδοξων κατοίκων του νησιού. Όσον αφορά την ονομασία της Ερμούπολης, αποφασίστηκε σε συμβούλιο το 1826 και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του αρχαίου θεού του εμπορίου, τον Ερμή.

Μουσεία – Αξιοθέατα

Το Δημαρχείο της Ερμούπολης. Το κτίριο που στεγάζει το δημαρχείο της Ερμούπολης θυμίζει αρκετά ανάκτορο. Είναι σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1875 και 1891.

ερμούπολη
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Πλατεία Μιαούλη. Βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχείο και αποτελεί τη μεγαλύτερη και ιστορικότερη πλατεία της Ερμούπολης.

Θέατρο Απόλλων. Σε πολύ μικρή απόσταση από την πλατεία Μιαούλη, θα βρείτε το θέατρο Απόλλων, το οποίο χτίστηκε το 1862 με 1864 και λειτούργησε για πρώτη φορα στις 20 Απριλίου 1864. Λόγω του σχεδιασμού του, το θέατρο, θεωρείται από πολλούς μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου των πλουσίων. Αποτελεί τον πολιούχο άγιο της Ερμούπολης και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Θέατρο Απόλλων. Θεωρείται ο τρίτος αρχαιότερος ναός στο νησί, μετά από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως (1824) και τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1828).

ερμούπολη
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου. Ιδρύθηκε το 1834 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας. Εδράζεται στον χώρο του Δημαρχείου, από το οποίο καταλαμβάνει 4 αίθουσες. Η είσοδος στο μουσείο γίνεται μέσω διαφορετικής εισόδου από το Δημαρχείο, και πάλι όμως από την Πλατεία Μιαούλη.

Βαπόρια. Θεωρείται η πιο αριστοκρατική και γραφική περιοχή της Ερμούπολης, λόγω των αρκετών ψηλοτάβανων αρχοντικών δίπλα στη θάλασσα. Λόγω της θέσης τους δίπλα στη θάλασσα, μοιάζουν να αιωρούνται από τα βράχια. Τέλος, στην περιοχή υπάρχει και η παραλία Αστέρια, η οποία προσφέρει είσοδο στη θάλασσα μόνο μέσω μίας προβλήτας, καθώς δεν διαθέτει αμμουδιά.

ερμούπολη
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Άνω Σύρος. Είναι ο παλαιότερος οικισμός της Σύρου και ιδρύθηκε στις αρχές του 1200, από τους Βενετούς. Ο μεγαλύτερος αριθμός των κατοίκων της Άνω Σύρου είναι Καθολικοί. Το μεσαιωνικό της στυλ έχει μένει αναλλοίωτο με το πέρασμα του χρόνου και με μία μικρή βόλτα στα γραφικά σοκάκια της θα το αντιληφθείτε. Κάποια από τα πράγματα που αξίζει να δείτε στην Άνω Σύρο εκτός από τις αρκετές καθολικές εκκλησίες, είναι οι πύλες του παλιού κάστρου, οι οποίες αποτελούν και την είσοδο και το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη. Τέλος, στην Άνω Σύρο, μπορείτε να φτάσετε είτε με το αυτοκίνητο σας, όμως θα μπορέσετε να θαυμάσετε περισσότερο την ομορφιά του τόπου, αν ανεβείτε με τα πόδια από την Ερμούπολη. Έτσι και αλλιώς δε θα πάρει πολύ ώρα, το πολύ 20-25 λεπτα.

Τέλος, κάποια ακόμα μέρη που μπορείτε να θαυμάσετε με μια απλή περιήγηση στην αρχοντική Ερμούπολη, είναι το καζίνο της περιοχής, το Πνευματικό Κέντρο, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, το Βιομηχανικό Μουσείο και αμέτρητα παραδοσιακά και γραφικά αρχοντικά σπίτια και κτίρια. Με τόσα όμορφα κτίσματα, δε θα θέλετε να σταματήσετε τη βόλτα σας!

Προτάσεις για φαγητό

-Για να γευτείτε εξαιρετικό ιταλικό παγωτό, σας προτείνουμε το Daidadi Gelato (απέναντι από το λιμάνι).

-Για πίτσα και μακαρονάδα πρέπει σίγουρα να περάσετε από το Amvix (απέναντι από το λιμάνι).

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.