Ημερήσια εκδρομή στο Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο, αν και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά, δεν πάυει να είναι μία ζωντανή πόλη, και να αριθμεί μεγάλο αριθμο φοιτητών.

Το Ρέθυμνο είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και βρίσκεται μεταξύ των Χανίων και του Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κρήτης, στην ανατολική πλευρά του κόλπου του Αλμυρού. Η απόσταση από τις δύο άλλες πολεις είναι 65 χιλιόμετρα και 80 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Ο πληθυσμός του Ρεθύμνου ανέρχεται στους 34.300 και της Περιφερειακής ενότητας στους 85.609.

Το σημείο που ξεχωρίζει περισσότερο στο Ρέθυμνο είναι το γραφικό Ενετικό λιμάνι και ο διάσημος φάρος που το στολίζει. Κυκλίκα και γύρω από το λιμάνι, υπάρχει πληθώρα ταβερνών και διάφορων μαγαζιών, που θα σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης. Επίσης, πολύ σημαντικό σημείο για την πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί το Κάστρο Φορτέτζα, το οποίο δεσπόζει στο λόφο του Παλαιόκαστρου. Μάλιστα, λέγεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο ενετικό κάστρο που έχει κατασκευαστεί.

Το γραφικό λιμάνι του Ρεθύμνου
Το γραφικό λιμάνι του Ρεθύμνου

Φυσικά, όταν ξεκινήσετε να περιπλανιέστε στους δρόμους κοντά στο λιμάνι, σύντομα θα βρεθείτε στην παλιά πόλη. Τα γραφικά σοκάκια, τα εξαιρετικής ομορφιάς παλαιά σπίτια και τα άνθη που ξεπροβάλλουν, θα σας χαρίσουν μαγικές εικόνες.

Προσωπικά, το μέρος που μου έκανε περισσότερο εντύπωση, ήταν η Πλατεία Μικρασιατών, η οποία έχει μια χαρακτηριστική άπλα. Εδώ θα βρείτε κάποια από τα σημαντικότερα κτίρια που έχουν απομείνει από την Οθωμανική και την Ενετική περίοδο. Μερικά από αυτά, είναι, το Σπίτι του Πολιτισμού, το Τζαμί Νερατζέ, ο ναός του Άγιου Φραγκίσκου και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Ρεθύμνο. Υπάρχει επίσης ένα μνημείο που αναπαριστά την Μικρασιάτικη Καταστροφή.

Το Νερατζέ Τζαμί
Το Νερατζέ Τζαμί

Σε πολύ κοντινή απόσταση από την πλατεία Μικρασιατών, βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το οποίο και αξίζει να επισκεφθείτε. Αυτά ήταν τα κυριότερα σημεία που επισκεφθήκαμε κατά την ολιγόωρη στάση μας στην πόλη του Ρεθύμνου.

Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε μία παραλία και πιο συγκεκριμένα, πήγαμε στην παραλία Πλακιάς, που βρίσκεται στα νότια του νομού, και απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από την πόλη. Προτού όμως φτάσουμε στη παραλία, κάναμε μία στάση στην Ιερά Μονή Αρκαδίου (23 χλμ. από Ρέθυμνο).

Ιερά Μονή Αρκαδίου
Ιερά Μονή Αρκαδίου

Πιθανολογείται ότι χτίστηκε κατά τον 10ο με 11ο αιώνα από έναν μοναχό που ονομαζόταν Αρκάδιος. Θεωρείται ως μία από τις πιο ιστορικές μονές του νησιού και λόγω της ισχυρής οχύρωσης που διέθετε, συγκέντρωνε τους επαναστατημένους Κρητικούς.

Η αρχιτεκτονική είναι σε στυλ μπαρόκ και το σημαντικότερο κομμάτι της μονής, αποτελεί ο κεντρικός δίκλιτος ναός, το καθολικό, του οποίου το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση το Σωτήρος, και το νότιο στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Ολά περιβάλλονται από έναν παχύ αυλότοιχο. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

Μετά την απαραίτητη αυτή στάση στην Ιερά Μονή Αρκαδίου (που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα), μας απομένουν 15 χιλιόμετρα για να φτάσουμε στην παραλία. Στα ανατολικά του χωριού, όπου και βρίσκεται η παραλία, θα βρείτε τις εκβολές του ποταμού Κοτσυφού.

Παραλία Πλακιάς
Παραλία Πλακιάς

Η παραλία Πλακιάς έχει ελεύθερο χώρο για να κάτσει κάποιος μόνος του, αλλά είναι και οργανωμένη. Προτείνεται σε οικογένειες με παιδιά, λόγω των ρηχών -αν και αρκετά κρύων- νερών της. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου υπάρχουν ταβέρνες και μικρά ξενοδοχεία.

Καθώς, η επίσκεψη μας στην πόλη του Ρεθύμνου δε διήρκησε πολύ, δε προλάβαμε να ανακαλύψουμε όλες τις ομορφιές του. Το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψουμε σύντομα! Οπότε, το άρθρο έχει σκοπό να βοηθήσει αυτούς που σκοπεύουν να κάνουν ένα σύντομο πέρασμα από το Ρέθυμνο.

Κλείνω αυτό το άρθρο, με ένα μικρό βίντεο-περιήγηση στους δρόμους της πόλης του Ρεθύμνου.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.