Ρώμη

Ρώμη: 4+1 ταινίες που διαδραματίζονται στην ιταλική πρωτεύουσα

Ρώμη, η πρωτεύουσα της Ιταλίας και μία από τις ιστορικότερες και πιο όμορφες πόλεις παγκοσμίως. Τα επιβλητικά αξιοθέατα και οι μεγαλοπρεπείς πλατείες της, ο καθημερινός κόσμος που περιπλανιέται στους δρόμους της, έχουν υπάρξει και συνεχίζουν και σήμερα να είναι πρωταγωνιστές σε ταινίες εδώ και πολλές δεκαετίες.

Από τον Κλέφτη Ποδηλάτων του Βιτόριο Ντε Σίκα, ένα από τα πιο επιδραστικά φιλμ του Ιταλικού Νεοραλισμού, μέχρι και πρόσφατες ταινίες όπως “H Τέλεια Ομορφιά” του Πάολο Σορεντίνο, η Ρώμη φαίνεται να έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά πολλών δημιουργών. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσίασουμε 5 από αυτές τις ταινίες.

Bicycle Thieves (1948)

Σκηνοθεσία: Vittorio De Sica

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=H2P4xo9kmPM

Μεταφέρομαστε στη Ρώμη λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρώμη, η Ιταλία, όπως και όλη η Ευρώπη βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Ο Αντόνιο, ένας άνεργος άνδρας βρίσκει μετά κόπων και βασάνων δουλειά ως αφισάς (κρεμάει αφίσες). Η βασική προϋπόθεση όμως για να ξεκινήσει τη δουλειά αυτή είναι να έχει το δικό του ποδήλατο. Όλα βαίνουν καλώς, μέχρι τη στιγμή όπου το ποδήλατο του χαρακτήρας μας θα κλαπεί. Έτσι θα αναγκαστεί να περιπλανηθεί στους δρόμους της Ρώμης για να το βρεί.

Ο Κλέφτης Ποδηλάτων θα σας μεταφέρει σε μία εντελώς διαφορετική Ρώμη από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Την μεταπολεμική Ρώμη. Μία πόλη με εκατομμύρια ανθρώπους με διαφορετικές ιστορίες. Σε κάθε σκηνή γίνεται αντιληπτή η ανομία που επικρατεί στην πόλη, αλλά και η αδιαφορία των συμμαχικών δυνάμεων που διέμειναν στην πόλη μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Ιταλικός Νεοραλισμός, το κίνημα στο οποίο εντάσσεται και η ταινία αυτή αποτελεί ένα εθνικό κινηματογραφικό κίνημα που διήρκησε από το 1943 μέχρι και το 1952. Βασικός άξονας ασχολίας των έργων του κινήματος ήταν ιστορίες που διαδραματίζονται μεταξύ των φτωχών και της εργατικής τάξης.

ρώμη ταινίες
Κλέφτης Ποδηλάτων (1948) – Πηγή εικόνας: IMDb

Ετοιμάζεστε για ταξίδι στη Ρώμη; Εδώ θα βρείτε τον πλήρη τουριστικό οδηγό που έχουμε ετοιμάσει για εσάς!

The Girl Who Knew Too Much (1963)

Σκηνοθεσία: Mario Bava

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=VkgfAwDZWMg

Η δεύτερη ταινία της λίστας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Μεταφερόμαστε σε μία πιο χιτσκοκική Ρώμη. Ο χαρακτήρας μας αυτή τη φορά είναι μία νεαρή γυναίκα, η Νόρα, η οποία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στη Ρώμη θα γίνει μάρτυρας ενός φόνου. Φαίνεται όμως πως κανείς δε την πιστεύει, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί το πτώμα. Υποθέτω πως το no body, no crime της Taylor Swift και των HAIM θα ήταν το αγαπημένο τους τραγούδι αν ζούσαν σήμερα. Ας επιστρέψουμε όμως στην ιστορία μας. Τις επόμενες ημέρες από την πρώτη δολοφονία, θα ακολουθήσει μία σειρά από φόνους, οι οποίες σχετίζονται με μία σκοτεινή ιστορία πολλών δεκαετιών.

Το The Girl Who Knew Too Much είναι μία ταινία που εντάσσεται στην κατηγορία των τζάλο (giallo), ένα είδος λογοτεχνίας και ταινιών με στοιχεία θρίλερ-τρόμου, το οποίο αρκετά συχνά εμπεριέχει και στοιχεία μυστηρίου, όπως επίσης και ψυχολογικού τρόμου και σλάσερ. Το συγκεκριμένο φιλμ θεωρήθηκε από τους κριτικούς ως το πρώτο αυτού του είδους. Πολύ συχνά θυμίζουν το είδος whodunit, ενώ στυλιστικά τα τζάλο είναι ένας συνδυασμός από πλούσια χρώματα, πολύ φινετσάτα ρούχα και η ανατριχιαστική μουσική.

Το φιλμ που σας παρουσιάζω τώρα είναι βέβαια ασπρόμαυρο, αλλά μπορείτε να ανατρέξετετ και σε άλλες ταινίες του είδους, όπως το Suspiria και το Blood and Black Lace. Οι φαν των ταινιών μυστηρίου και των ταινιών του Χίτσκοκ θα την λατρέψουν!

The Girl Who Knew Too Much – Πηγή εικόνας: YouTube

The Great Beauty (2013)

Σκηνοθεσία: Paolo Sorrentino

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=Dyt430YkQn0

Φτάνουμε αισίως στη σύγχρονη Ρώμη, όπου ένας κυνικός συγγραφέας είναι ερωτευμένος με την πλούσια νυχτερινή ζωή της Αιώνιας Πόλης εδώ και ολόκληρες δεκαετίες. Ανήμερα όμως του εορτασμού των 65ων γενεθλίων του θα βυθιστεί στον εαυτό του, πραγματοποιώντας ένα εσωτερικό ταξίδι πέρα από τα φαντασμαγορικά νυχτερινά κέντρα και τα πάρτι.

Μπορεί να μην έχω προλάβει να παρακολουθήσω ακόμα το La Dolce Vita του Φεντερίκο Φελίνι, αλλά από όοσο διαβάζω αρκετά συχνά τις παραλληλίζουν, καθώς και οι δύο διαθέτουν την Ρώμη ως πρωταγωνίστρια, όπως επίσης διαθέτουν έναν παρόμοιο βασικό χαρακτήρα. Ο Φελίνι έχει επίσης σκηνοθέτησει το Roma (1972) και το Nights of Cabiria (1957), τα οποία λαμβάνουν επίσης χώρα στη Ρώμη.

Η ταινία είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση στο Cinobo.

ρώμη ταινίες
Η Τέλεια Ομορφιά – Πηγή εικόνας: The Washington Post

The Two Popes (2019)

Σκηνοθεσία: Fernando Meirelles

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=T5OhkFY1PQE

Ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος όταν επισκεφθεί τη Ρώμη είναι το Βατικανό, το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και η οικία του Πάπα. Στο συγκεκριμένο φιλμ μπαίνουμε στα άδυτα του Βατικανού, της μικρότερης χώρας παγκοσμίως, και παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες του Πάπα Βενέδικτου XVI πριν παραχωρήσει τη θέση του στον Πάπα Φραγκίσκο. Το καλύτερο όμως χαρτί που έχει να επιδείξει αυτό το φιλμ είναι οι ερμηνείες των sir Anthony Hopkins και Jonathan Pryce.

Η ταινία είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση στο Netflix.

ρώμη ταινίες
Οι Δύο Πάπες – Πηγή εικόνας: IMDb

Αυτό ήταν λοιπόν το πρώτο άρθρο της νέας θεματικής στήλης του Travel With No Map. Η αρχή έγινε με μία λίστα με ταινίες που διαδραματίζονται στη Ρώμη. Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμα ταινίες που θα μπορούσαν να μπουν στη λίστα, όπως το Roman Holiday (1953), το Rome, Open City (1945), το Gladiator (2000), αλλά και το Perfect Strangers (2016). Και πολλά πολλά ακόμα φυσικά! Περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις στα κοινωνικά δίκτυα του Travel With No Map.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.