Αλεξανδρούπολη: Επίσκεψη στο βορειότερο νομό της Ελλάδας

Η Αλεξανδρούπολη είναι μία πόλη της Θράκης και πρωτεύουσα του νομού Έβρου, του βορειότερου νομού της Ελλάδας. Ο πληθυσμός της πόλης αγγίζει τους 60.000. Ο αριθμός αυτός καθιστά την Αλεξανδρούπολη τον πολυπληθέστερο νομό στη Θράκη. Την ίδια στιγμή αποτελεί και το μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Θράκης και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Λίγη Ιστορία

  • Η Αλεξανδρούπολη είναι μία από τις νεότερες πόλεις της Ελλάδας καθώς ιδρύθηκε ως ψαροχώρι στα μέσα του 19ου αιώνα.
  • Η πρώτη ονομασία της πόλης ήταν Δεδέαγατς. Στα τούρκικα σημαίνει δέντρο του παππού, όπου dede σημαίνει παππούς και ağaç σημαίνει δέντρο. Σύμφωνα με τη τοπική παράδοση, ένας τοπικός δερβίσης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και εν τέλει, τάφηκε δίπλα σε αυτό το δέντρο. Μία άλλη εκδοχή μας αναφέρει πως το όνομα προέρχεται από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία (ντεντέ-αγατσλάρ).
  • Η Αλεξανδρούπολη απελευθερώθηκε στις 14 Μαΐου 1920 και αρχικά ονομάστηκε Νεάπολη, όντας η νεότερη πόλη της Ελλάδας. Η ονομασία αυτή όμως έμεινε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρις ότου να πάρει τη σημερινή της ονομασία.

Ώρα να δούμε αναλυτικά τις παραλίες και τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε.

Η βόλτα στην παραλιακή της Αλεξανδρούπολης, η οποία μετατρέπεται σε πεζόδρομο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κρίνεται απαραίτητη, έτσι ώστε να βιώσετε καλύτερα την αύρα της πόλης. Στην παραλιακή θα βρείτε και αρκετά εστιατόρια, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία. Εμείς θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε σίγουρα το αρμένικο εστιατόριο Χόβολη (να δοκιμάσετε τα κεμπάπ) και το παγωτατζίδικο Ιταλός.

Μουσεία-Αξιοθέατα

Φάρος Αλεξανδρούπολης

Ο φάρος αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Αλεξανδρούπολης. Χτίστηκε το 1880 από Γάλλους κατασκευαστές και το ύψος του φτάνει τα 18 μέτρα. Στη βάση του φάρου υπάρχει κι ένα σιντριβάνι.

Αλεξανδρούπολη
Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Ένα μοντέρνο κτίριο στο οποίο μπορείτε να θαυμάσετε εκθέματα τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή και χρονολογούνται στην αρχαιότητα. Στην Αλεξανδρούπολη και στην ευρύτερη -παρότι αποτελεί τη νεότερη πόλη της Ελλάδας- έχει αποδειχθεί πως υπήρχαν πόλεις κατά την αρχαιότητα. Βρίσκεται ελάχιστα έξω από το κέντρο και σε πολύ κοντινή απόσταση από το πάρκο Προσκόπων.

Αλεξανδρούπολη
Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Εθνολογικό Μουσείο

Στο Εθνολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης θα βρείτε μία συλλογή από κεραμικά αντικείμενα, υφάσματα, βιβλία, μουσικά όργανα και άλλα πράματα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στις δουλειές τους (π.χ. στην αλιεία). Σκοπός της συλλογής αποτελεί η παρουσίαση της ιστορίας της Θράκης μέσα από καθημερινά αντικείμενα.

Ιστορικό Μουσείο

Στο Ιστορικό Μουσείο θα βρείτε δύο μόνιμες εκθέσεις. Η μία έχει ως κεντρικό θέμα τους Σαρακατσάνους της Θράκης και αποτελεί προσωπικό έργο της λαογράφου Ελένης Φιλιππίδη. Από τον ρουχισμό των γυναικών και των ανδρών μέχρι την ιστορία των Σαρακατσάνων και των σπιτικών τους, η συλλογή είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Η δεύτερη μόνιμη έκθεση έχει ως κεντρικό θέμα την ιστορία της Αλεξανδρούπολης, από τα παλαιότερα χρόνια ως τα νεότερα. Σε αυτό τον χώρο θα δείτε από φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων μέχρι και προσωπικά αντικείμενα των κατοίκων.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Στο μουσείο αυτό υπάρχουν εκθέματα σχετικά με τη φυσική ιστορία της περιοχής. Για την ακρίβεια θα μάθετε περισσότερα για το Δέλτα του Έβρου, για το δάσος της Δαδιάς (το οποίο δυστυχώς κάηκε φέτος το καλοκαίρι), αλλά και για την ιστορία της ίδιας της πόλης.

Αλεξανδρούπολη
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Παραλίες

Νέα Χιλή

Η Νέα Χιλή είναι η κοντινότερη παραλία από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Η απόσταση είναι γύρω στα 4 χιλιόμετρα. Η παραλία είναι αμμώδης, με καστανή, αρκετά ψιλή άμμο. Τα νερά είναι γαλάζια και πεντακάθαρα, ενώ το βάθος είναι κλιμακωτό. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν και beach bar, αλλά και ελεύθερος χώρος.

Η παραλία της Νέας Χιλής

Αγία Παρασκευή

Η παραλίας της Αγίας Παρασκευής απέχει γύρω στα 14 χιλιόμετρα από το κέντρο. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχει μία πληθώρα μαγαζιών στα οποία μπορείτε να κάτσετε και να απολαύσετε ένα δροσιστικό ρόφημα ή κάποιο σύντομο γεύμα. Φυσικά, υπάρχει και χώρος για να κάτσετε μόνοι σας με την ομπρέλα σας.

Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά γαλανά και καθαρά. Λόγω της μικρής απόστασης από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της ευκολίας που φτάνει κάποιος εδώ, η παραλία μαζεύει αρκετό κόσμο.

Τέλος, βρίσκεται κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Μάκρης. Στην Μάκρη επισκεφθήκαμε την ταβέρνα του Άη Γιώργη, η οποία είναι μία ψαροταβέρνα. Αν και οι τιμές είναι λίγο υψηλές, το φαγητό ήταν πολύ νόστιμο και η τοποθεσία υπέροχη.

Μεσήμβρια

Η παραλία της Μεσήμβριας απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Η περιοχή αποτελεί καλοκαιρινό θέρετρο και είναι ευρέως γνωστή για τον αρχαιολογικό χώρο της. Μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο δεν επιτρέπεται η κολύμβηση καθώς πιστεύεται πως κάποιο τμήμα της αρχαίας πόλης βρίσκεται βυθισμένο.

Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν και μαγαζιά με ομπρέλες, αλλά είναι κυρίως μία παραλία με πολύ ελεύθερο χώρο. Σε κάποια σημεία η θάλασσα έχει πέτρα, ενώ σε κάποια άλλα κυριαρχεί η άμμος. Τα νέρα είναι πεντακάθαρα και η άμμος καστανή και ψιλή. Η παραλία της Μεσήμβριας αποτελεί την αγαπημένη μας παραλιά στην Αλεξανδρούπολη.

TIP: Προς τα ορεινά, στο χωριό της Μεσήμβριας θα βρείτε την εξαιρετική ταβέρνα του “Ο Σαλής“, στην οποία μπορείτε να γευτείτε πεντανόστιμα κεφτεδάκια.

Η παραλία της Μεσήμβριας

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *