Τα 10 μέρη που πρέπει να δεις στη Λήμνο

Η Λήμνος, το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας σε συνολική έκταση και το τέταρτο μεγαλύτερο σε μήκος ακτών, βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στο Θρακικό πέλαγος. Τον Αύγουστο του 2016, μετά από 7 ώρες ταξιδιού με αφετηρία την Θεσσαλονίκη, φτάσαμε σ’ αυτό το όμορφο νησί. Το ταξίδι με το πλοίο, αν και διήρκησε περίπου 5 ώρες, δεν ήταν καθόλου κουραστικό καθώς ένα ταξίδι με πλοίο είναι πάντα διασκεδαστικό! Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα γίνει αναφορά των 10 τοποθεσιών που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε εάν βρεθείτε σε αυτό το κρυφό διαμάντι του Αιγαίου.

1.Σπηλιά του Φιλοκτήτη. Για να μπορέσετε να την δείτε, θα πρέπει να μπείτε από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου των Καβείρων. Στην σπηλιά μπορείς να εισέλθεις είτε μέσω της θάλασσας, κολυμπώντας, είτε από την πίσω πλευρά μέσω μίας μυστικής εισόδου.

2.Αμμοθίνες-Παραλία Γομάτι. Στο βόρειο μέρος του νησιού, βρίσκεται η ελληνική έκδοση της Σαχάρας, οι Αμμοθίνες. Προτιμότερη ώρα επίσκεψης είναι το απόγευμα και συνίσταται η χρήση αθλητικών παπουτσιών και καπέλου…Και βέβαια μετά από τόσο περπάτημα, ως από μηχανής θεός, ξεπροβάλλει μπροστά μας, η παραλία Γομάτι.

3.Παραλία Κέρος. Στην ανατολική πλευρά της Λήμνου, βρίσκεται μία από τις πιο γνωστές και μεγάλες παραλίες του νησιού. Η παραλία είναι οργανωμένη, έχει ψιλή άμμο, είναι ρηχή και το μήκος της φτάνει περίπου τα 4 χιλιόμετρα. Επίσης, η παραλία είναι πόλος έλξης των θαυμαστών των θαλάσσιων σπορ και ειδικότερα του wind και του kite surfing.

4.Κάστρο Μύρινας. Το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσεις όταν το καράβι πλησιάζει στο λιμάνι, είναι το μεγαλύτερο κάστρο-φρούριο του Αιγαίου. Αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ του Ρωμέικου και του Τούρκικου γυαλού. Το ανέβασμα, μπορεί να φανεί κουραστικό σε κάποιους, αλλά η θέα από το υψηλότερο σημείο του κάστρου είναι άκρως εντυπωσιακή.

5.Παραλία Μικρό Φαναράκι. Μία εξαιρετική, εύκολα προσβάσιμη και οργανωμένη παραλία, που βρίσκεται στον κόλπο του Μούδρου. Αν και είναι μικρή-μόλις 50 μέτρα- τα γαλήνια, ρηχά νερά της θα σας μαγέψουν. Είναι σίγουρα μία από τις αγαπημένες μου στο νησί.

(Υ.Γ.: Δοκιμάστε σαντουιτσάκι από την καντίνα και θα με θυμηθείτε!)

6.Εκκλησία Παναγία η Κακαβιώτισσα. Είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες που έχω δει στη ζωή μου, καθώς διαφέρει από τις συνηθισμένες εκκλησίες. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζεματάς, κρύμμενη σε ένα επιβλητικό σπήλαιο, το οποίο προσεγγίζεται με περπάτημα μισής ώρας. Το φυσικό τοπίο σε συνδυασμό με την απόλυτη ησυχία που κυριαρχεί, προσδίδει μία ψυχική ηρεμία και γαλήνη στον αναβάτη.

7.Παραλία Θάνος. Παραλία με μεγάλη ακτογραμμή και ησυχία. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μύρινα. Είναι ιδανική επιλογή για όσους αποφασίσουν να μείνουν στη γύρω περιοχή. Και μην φοβάστε… δεν θα εμφανιστεί ο εχθρός των Avengers, ο Thanos.

8.Κέντρο Μύρινας. Παρόλο που δεν είναι τόσο μεγάλο, είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση είτε για πρωινό είτε για νυχτερινό περπάτημα. Έχει αρκετά μαγαζάκια, τόσο τουριστικά, όσο και χώρους εστίασης. Για τους λάτρεις του σπιτικού φαγητού (σαν της μαμάς το φαγητό δεν έχει εξάλλου), προτείνω ανεπιφύλακτα την ταβέρνα “Πλάτανος”.

9.Ταβέρνα του Μαντέλλα. Βρίσκεται στο χωριό Σαρδές, το οποίο απέχει περίπου 15 λεπτά από τη Μύρινα. Το χώριο αν και αρκετά έρημο, έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη λόγω αυτής της ταβέρνας. Εδώ, θα γευτείτε πληθώρα κρεατικών και τοπικών πιάτων.

10.Μούδρος. Στον πηγαιμό προς το ανατολικό κομμάτι της Λήμνου, αφότου περάσετε το αεροδρόμιο του νησιού, θα βρείτε το χώριο του Μούδρου. Το μέρος που ξεχώρισα, είναι ο ναός της Ευαγγελίστριας λόγω της περίτεχνης πρόσοψης του.

Τέλος, θέλω να προσθέσω στα 10 αυτά μέρη και μία ψαροταβέρνα που πρέπει σίγουρα να τιμήσετε με την παρουσία σας. Φυσικά και αναφέρομαι στον “Γιαννάκαρο”, δίπλα από την παραλία Θάνος. Επομένως, κάντε το μπανάκι σας και φάτε το ψαράκι σας. Τα λέμε σύντομα!

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.