Οδοιπορικό στην άγνωστη πλευρά της Χαλκιδικής-Το ανεξερεύνητο τρίτο πόδι

Από τη στιγμή που θα φτάσεις στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, τη Χερσόνησο του Άθω, αντιλαμβάνεσαι ότι το τοπίο διαφέρει κατά πολύ από τα άλλα δύο πόδια. Είναι αρκετά “απείραχτο” και πολλές φορές θυμίζει νησί, κυρίως λόγω των δρόμων που οδηγούν σε κάποιες παραλίες. Σημεία αναφοράς της περιοχής αποτελούν η Ιερισσός, η Ουρανούπολη και τα Νέα Ρόδα. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, πλησιάζει τα 130 χιλιόμετρα.

Παραλίες

Στην περιοχή θα βρείτε πληθώρα παραλιών. Εμείς επισκεφθήκαμε αρκετές και σας προτείνουμε.

Ξηροπόταμο: Με θέα το δεύτερο πόδι, και πιο συγκεκριμένα τον Σιγγιτικό κόλπο, η μεγάλη παραλία του ομώνυμου οικισμού, είναι ο ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η ξανθιά άμμος και τα ρηχά νερά. Στην παραλία υπάρχει και μία καντίνα. Απέχει 8 χιλιόμετρα από την Ιερισσό.

Ξηροπόταμο

Αμμουλιανή-Αλυκές: Η διασημότερη και η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού της Αμμουλιανής, η οποία είναι και οργανωμένη. Βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού και έχουν θέα προς το δεύτερο πόδι, και πιο συγκεκριμένα τη Σιθωνία. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και η άμμος έχει μία υπέροχη λευκή απόχρωση. Προσωπικά, την θεωρώ μία από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας.

Αλυκές, Αμμουλιανή
Αλυκές, Αμμουλιανή

Παραλία Νέων Ρόδων: Η παραλία του οικισμού των Νέων Ρόδων, σχηματίζει ένα τόξο. Η πανέμορφη αμμουδιά, τα καθαρά νερά καθιστούν την παραλία άξια για μια βουτιά. Φυσικά, είναι οργανωμένη με διάφορα μαγαζιά σε όλο το μήκος της.

Παραλία Βουλίτσα: Η Βουλίτσα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 λεπτών από το κέντρο των Νέων Ρόδων. Η ακτή είναι μικρή και αμμώδης, όπως επίσης και πλήρως οργανωμένη. Το βάθος του νερού αυξάνει σχετικά γρήγορα.

Παραλία Βουλίτσα
Βουλίτσα

Στην περιοχή υπάρχουν και άλλες παραλίες, όπως αυτή της Ουρανούπολης, της Ιερισσού, της Κομίτσας.

Αξιοθέατα

Είναι αλήθεια, ότι στο τρίτο πόδι δε θα έρθεις, για να δεις διάφορα αξιοθέατα. Οι περισσότεροι έρχονται ως προσκυνητές στο Άγιο Όρος.

Παρ’ όλα αυτά, στην Ουρανούπολη θα βρείτε τον Πύργο της Ουρανούπολης, το οποίο είναι ιστορικό βυζαντινό κτίσμα, ο οποίος εικάζεται ότι υπάρχει πριν από το 1344, όπου αναφέρθηκε πρώτη φορά σε πηγές.

Ένας άλλος αρχαιολογικός χώρος, είναι τα Αρχαία Στάγειρα, τα οποία βρίσκονται κοντα στην Ολυμπιάδα, η οποία απέχει περίπου 40 λεπτά από τα Νέα Ρόδα (40 χλμ.).

Τέλος, αν επισκεφθείτε την παραλία των Νέων Ρόδων, αξίζει να περάσετε από το εκκλησάκι των Αγίων Θεώδωρων, που βρίσκεται σε ύψωμα, πάνω από το λιμανάκι του χωριού και έχει εξαιρετική θέα.

Ο πύργος της Ουρανούπολης
Ο πύργος της Ουρανούπολης

Εστιατόρια

Νέα Ρόδα: Ταβέρνα Κρύσταλης, Ζαχαροπλαστείο “Το Ρόδον”, Πλωτόν, Θαλασσόλυκος

Ουρανούπολη: Γιαλός

Αμμουλιανή: Κληματαριά

Τα εστιατόρια που αναφέρω είναι αυτά που επισκεφθήκαμε. Φυσικά υπάρχουν και πολλά ακόμα. Σε όλα τα εστιατόρια σχεδόν, μπορείς να βρεις και θαλασσινά, και κρεατικά. Η πρόταση μας είναι να μην παραλείψετε τη δοκιμή του χειροποίητου γύρου στον Θαλασσόλυκο.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.