Μπάνιο στο μυθικό ποταμό Αχέροντα

Ο Αχέροντας ή αλλιώς ο ποταμός των στεναγμών, θεωρείται το μέρος στο οποίο ο “ψυχοπομπός” Ερμής, παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, πριν καταλήξουν στον Άδη.

αχέροντας
Η εντυπωσιακή βλάστηση στους βράχους
Πού βρίσκεται;

Είναι ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου. Διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πρώτες του πηγές δημιουργούνται από τα χιόνια στο όρος Τόμαρος, στο Νομό Ιωαννίνων. Εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, και πιο συγκεκριμένα, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας. Εκεί σχηματίζεται και το δέλτα του ποταμού.

Και τώρα λίγη μυθολογία

Όπως ανέφερα και παραπάνω, στην αρχαιότητα υπήρχε η πεποίθηση, ότι ο Αχέροντας είναι η “πύλη” προς τον κάτω κόσμο. Κάθε ψυχή που έκανε αυτήν την διαδρομή, θα έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά του. Ο οβολός, τα αρχαία χρόνια, ήταν νόμισμα χαμηλής αξίας, και ισοδυναμούσε με 8 χαλκούς.

Στον δρόμο που ακολουθούσαν, διέρχονταν και από το σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, όπου βρίσκεται το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μαντεία, το συγκεκριμένο ειδικευόταν στην επικοινωνία των επισκεπτών με τις ψυχές των νεκρών συγγενών τους.

αχέροντας

Πλέον, ο ποταμός Αχέροντας αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδιώτες και λάτρεις της φύσης. Στην περιοχή μπορείς είτε απλά να έρθεις για να περπατήσεις στο εξαιρετικά ξεχωριστό και πανέμορφο τοπίο είτε για να κολυμπήσεις στα νερά του ποταμού. Προσοχή όμως, το νερό αν και πολύ καθαρό, είναι αρκετά κρύο, εώς και παγωμένο.

Τι να προσέξω;

Στους ποταμούς, δημιουργούνται πολύ συχνά ισχυρά ρεύματα, τα οποία μπορεί να παρασύρουν οποιονδήποτε με μεγάλη ευκολία. Για αυτό προσέχουμε, έτσι ώστε, να μπορούμε να διασκεδάσουμε περισσότερο!

Θα πρότεινα να πάρετε παπουτσάκια που πουλάνε σε μαγαζιά της περιοχής πριν φτάσετε στον ποταμό. Αυτά, θα σας βοηθήσουν αρκετά και με το περπάτημα στο νερό, αλλά και στο περπάτημα πάνω στα βράχια στις πλευρές του ποταμού όταν βαθαίνει το νερό.

Τέλος, σεβόμαστε τη φύση για να εξακολουθεί να μας προσφέρει απλόχερα όλα αυτά τα μαγικά τοπία.

Μετά το μπάνιο:

Μετά από μία συναρπαστική εμπειρία, θα νιώσετε σίγουρα μια πείνα. Φυσικά, μπορείτε να έχετε πάρει μαζί σας κάποια σνακ. Και να μην έχετε πάρει, εγώ δοκίμασα πεντανόστιμο καλαμπόκι από έναν πωλητή στις όχθες του ποταμού. Θα σας καλύψει σίγουρα.

αχέροντας
Ο δρόμος που ακολουθεί ο ποταμός Αχέροντας

Πηγές: Κάποια ιστορικά στοιχεία που αναφέρω τα άντλησα από την Βικιπαίδεια, η οποία είναι μία ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.