Ιωάννινα: Στα χνάρια της Παμβώτιδας

Τα Ιωάννινα ή Γιάννενα, όπως συχνά αποκαλούνται, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, και μία από τις μεγαλύτερες της χώρας μας. Φημίζεται, για την Λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι της, για το κάστρο, όπως και για τα εξαιρετικά φαγητά που θα γευτείς. Επίσης είναι γνωστή φοιτητούπολη, καθώς εδώ εδράζεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το 1970, όπου και είχε ιδρυθεί.

Πού βρίσκονται; Στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο του ομώνυμου Λεκανοπεδίου. Το υψόμετρο που έχουν κτιστεί φτάνει τα 479 μέτρα.

Πόσο μακριά είναι; Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται γύρω στα 260 χιλιόμετρα, και από την Αθήνα είναι γύρω στα 410 χιλιόμετρα.

Πόσο πληθυσμό έχουν; Ο πληθυσμός φτάνει τους 65.574 κατοίκους, σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011.

Μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στα Ιωάννινα, είναι να επισκεφθείς το νησάκι της Κυρά Φροσύνης. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις ένα καραβάκι που θα σε μεταφέρει. Δρομολόγια γίνονται καθόλη την διάρκεια της ημέρας, οπότε μπορείς να επιλέξεις την ώρα που θέλεις να το επισκεφθείς. Καλό είναι όμως να ελέγξεις και το ωράριο λειτουργίας του σπιτιού του Αλή Πασά, το οποίο είναι μία ενδιαφέρουσα επιλογή κατά την επίσκεψη στο νησί. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο χώρο έζησε, αλλά και πέθανε ο Αλή Πασάς. Επίσης, στο νησί μπορείτε να περιπλανηθείτε στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια και να δείτε κάποια από τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια των κατοίκων. Σε περίπτωση που σας ανοίξει η όρεξη, μη ξεχνάτε ότι είστε σε ένα μέρος που φημίζεται για την κουζίνα του. Για τους λάτρες των ξεχωριστών γεύσεων, υπάρχει η επιλογή μεταξύ τηγανητών βατραχιών, χελιών, πεστροφών και κυπρίνων. Τέλος, θα βρείτε αρκετά μαγαζάκια και πολλούς πρόθυμους και ομιλητικούς πωλητές, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να σας πείσουν να αγοράσετε είτε κάποιο μικρό αναμνηστικό, όπως ένα μαχαίρι, είτε διάφορα παραδοσιακά αφεψήματα, όπως η κανελάδα. Η συνολική διάρκεια της επίσκεψης διαρκεί γύρω στις 2 με 3 ώρες.

Συνεχίζουμε, με ένα ακόμα εξαιρετικό αξιοθέατο, το κάστρο των Ιωαννίνων. Χτίστηκε το 528 μ.Χ κατά την θητεία του Ιουστινιανού και σκόπευε στην καλύτερη οχύρωση του Βυζαντινού κράτους. Θεωρείται μάλιστα το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο. Στο χώρο του κάστρου θα βρείτε διάφορα κτίσματα όπως τα Μαγειρεία και το Βυζαντινό μουσείο. Επομένως, βάλτε το καπέλο και τα αθλητικά παπούτσια σας (για να διευκολυνθείτε με το περπάτημα) και προτιμήστε κάποια πρωινή ώρα για να μην φτάσει μεσημέρι. Ως γνωστόν το μεσημέρι το περπάτημα θα είναι πιο δύσκολο, ειδικά την Άνοιξη και το καλοκαίρι. Αν αφιερώσετε 3 γεμάτες ώρες, πιστεύω ότι θα μπορέσετε να το δείτε πολύ αναλυτικά.

Όσον αφορά το κέντρο της πόλης, ο καλύτερος τρόπος για να το δεις είναι περπατώντας το. Μπορείς να επιλέξεις είτε μια διαδρομή δίπλα από την λίμνη, είτε μια διαδρομή στα ενδότερα της πόλης. Υπάρχει φυσικά και η πιο σύγχρονη πλευρά της πόλης, όπου θα βρείτε αρκετά σημεία με καταπληκτική θέα προς την λίμνη. Αν είστε λάτρεις της ιστορίας, η πόλη έχει το δικό της Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται και αυτό στο κέντρο. Φεύγοντας από το κέντρο των Ιωαννίνων, πρέπει σίγουρα να περάσετε από το σπήλαιο του Περάματος, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με το αμάξι από το κέντρο. Αν έχετε την δυνατότητα μετακίνησης σε λίγο πιο μακρινή απόσταση, μπορείτε να περάσετε από το άκρως θεαματικό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη. Βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών με αμάξι από το κέντρο. Εκεί θα μπορέσετε να δείτε σε αναπαράσταση αρκετά ιστορικά γεγονότα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο μέρος με άφησε αρκετά εντυπωσιασμένο και θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους σας.

Συνολικά, θεωρώ τα Ιωάννινα μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας μας. Είναι μία πόλη που θα ήθελα να μείνω, καθώς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες μεγαλουπόλεις.

Πηγές: Κάποια ιστορικά στοιχεία που αναφέρω τα άντλησα από την Βικιπαίδεια, η οποία είναι μία ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.