Σταυρός: Η παραλία του Ζορμπά

Το χωριό Σταυρός και ειδικότερα η παραλία του έχουν μείνει χαραγμένα στις μνήμες χιλιάδων θεατών από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek). Στο συγκεκριμένο μέρος γυρίστηκε η πιο γνωστή σκηνή της ταινίας, κατά την οποία ο Άντονι Κουίν χόρεψε το περίφημο συρτάκι, υπό το άκουσμα της μελωδίας του Μίκη Θεοδωράκη.

Εδώ γυρίστηκε το περίφημο συρτάκι
Εδώ γυρίστηκε το περίφημο συρτάκι

Πού βρίσκεται;

Ο Σταυρός βρίσκεται 17 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Χανίων, κοντά στο βορειότερο άκρο του Ακρωτηρίου.

Χρονική αναδρομή

Στα χρόνια που γυρίστηκε η ταινία του Ζορμπά, δηλαδή στη δεκαετία του 1960, το χωριό ήταν ένα μικρό ψαροχώρι. Από την προβολή της ταινίας το 1964 και μετά, σταδιακά απέκτησε μεγάλη φήμη και πλέον η περιοχή έχει μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο, με αρκετές υποδομές και ξενοδοχεία.

Παραλία Σταυρός
Παραλία Σταυρός

Παραλίες

Το χωριό διαθέτει δύο παραλίες, την κύρια παραλία που βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού και την δεύτερη, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του χωριού, σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από την κεντρική παραλία.

Εμείς, καθίσαμε στην κύρια παραλία του χωριού και μας άρεσε πολύ! Το τριγύρω τοπίο είναι πραγματικά μαγικό. Από την μία στέκεται αγέρωχα το επιβλητικό βουνό και από την άλλη η παραλία, με τα πανέμορφα γαλαζοπράσινα νερά της, και την λευκή της άμμο.

Αν ανησυχείτε για τους ανέμους, φροντίζει για εσάς το ημικυκλικό σχήμα της, το οποίο “εμποδίζει” τους ανέμους. Όλα αυτά καθιστούν το Σταυρό, ένα πολύ ξεχωριστό μέρος για να κάνεις μπάνιο. Σίγουρα δε θα το μετανιώσεις!

Το βουνό απέναντι από την παραλία Σταυρός
Το βουνό απέναντι από την παραλία

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.