
Μπριάμ
Το μπριάμ είναι μία άκρως καλοκαιρινή επιλογή φαγητού. Άλλες ονομασίες είναι τουρλού ή ρατατούιγ. Όπως και να το ακούσεις, είναι ακριβώς το ίδιο.
Χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά
Μερίδες: 4
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκύθια
- 2 πράσινες πιπεριές
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 καρότο
- 4 πατάτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 ντομάτες
- 2,3 ματσάκια δυόσμο
- μαϊντανος
- αλάτι
- πιπέρι
- κάρυ
- κόκκινο πιπέρι
- 3 χούφτες λάδι


Η εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε το ταψί (γάστρα) βάζοντας πάνω μια λαδόκολλα, αρκετά μεγάλη για να το σκεπάσει.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια ή μικρές ροδέλες.
- Τοποθετούμε τα κομμένα λαχανικά (κολοκύθια, μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, καρότο, κρεμμύδια, σκόρδο) στο ταψί και προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι και κόκκινο πιπέρι και επειτα λίγο πιπέρι και κάρυ.
- Βάζουμε δυόσμο και μαϊντανό (λεπτοκομμένα) και στη συνέχεια το λάδι.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια όλα τα λαχανικά πολύ καλά μέσα στο ταψί και τα σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 250°C στον αέρα για περίπου 50′. Μετά το ξεσκεπάζουμε, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200°C και το αφήνουμε να ροδίσει για 20′.
Και κάποια tips:
• Τσιμπάμε τις πατάτες για να ελέγξουμε αν έχουν ψηθεί.
~ Βάζουμε τόσα λαχανικά ανάλογα με τις μερίδες που θέλουμε.
• Η επιλογή των λαχανικών δεν έχει σημασία. Μπορείτε να βάλετε ότι λαχανικά θέλετε.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φαγητό είναι ιδανική επιλογή για περίοδο νηστείας.

