Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα

Η Ξάνθη, γνωστή και ως η πολή με τα χίλια χρώματα, είναι φημισμένη για το Καρναβάλι της. Η πόλη βρίσκεται στη Θράκη, ενώ υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο νομός Ξάνθης έχει περίπου 111.000 κατοίκους, κάτι που την κατατάσσει 3η ανάμεσα στους νομούς της περιφέρειας που ανήκει. Από τη κεντρική πλατεία και την παλιά πολή μέχρι και το σπίτι της Σκιάς, στην Ξάνθη υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε.

Λίγη Ιστορία

  • Η πόλης της Ξάνθης αναφέρθηκε από τον Στράβων στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. ως πόλη Ξάνθεια. Την χαρακτήρισε μάλιστα ως «Kικόνων πόλη».
  • Η Ξάνθη αποτέλεσε σταθμό της εκστρατείας του Ανδρόνικου Γ’ του Παλαιολόγου το 1327 κατά τον εμφύλιο πόλεμο που διαδραματιζόταν εκείνη την περίοδο.
  • Η περιοχή καταλύφθηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 14ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1375.
  • Στην Ξάνθη γεννήθηκε και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ώρα να δούμε αναλυτικά τα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Ξάνθη.

Παλιά Πόλη

Μία από τις πιο γνωστές τοποθεσίες στο κέντρο της Ξάνθης αποτελεί το κομμάτι της Παλιάς Πόλης. Τα πλακόστρωτα σοκάκια σας προσφέρουν την δυνατότητα να κάνετε μία χαλαρή βόλτα. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επισκεφθείτε κάποιο μουσείο, στην Παλιά Πόλη θα βρείτε το Σπίτι της Σκιάς και το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, όπως επίσης και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Τιμίου Προδρόμου.

Ξάνθη
Παλιά Πόλη

Κεντρική Πλατεία ή Πλατεία Δημοκρατίας

Αποτελεί το κεντρικότερο σημείο της Ξάνθης. Εδώ θα βρείτε τον Πύργο του Ωρολογίου. Περιμετρικά της πλατείας υπάρχουν αρκετά μαγαζιά όπως μπαρ και εστιατόρια.

Ξάνθη
Ο Πύργος του Ωρολογίου

Παζάρι

Κάθε Σάββατο γίνεται το μεγάλο Παζάρι της Ξάνθης στο οποίο μπορείτε να βρείτε από ρούχα και τρόφιμα, μέχρι και άλλα πράματα όπως μικρές συσκευές για το σπίτι.

Ξάνθη
Το Σαββατιάτικο Παζάρι της Ξάνθης

Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κάποια εξόρμηση εκτός Ξάνθης μπορείτε να επισκεφθείτε το Πόρτο Λάγος και την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται εντός της λιμνοθάλασσας, όπως επίσης και στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

TIP: Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το ζαχαροπλαστείο Παπαρασκευάς. Εκεί και θα βρείτε τις διασημότερες καριόκες της Ελλάδας.

Τέλος, εάν σας αρέσει ο σιμιγδαλένιος χαλβάς μπορείτε να επισκεφθείτε το Helvaci Ali Hellas, στο οποίο θα βρείτε κατσικίσιο παγωτό με σιμιγδαλένιο χαλβά. Ο συνδυασμός αν και περιέχει αρκετές θερμίδες, είναι πεντανόστιμος.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *