Φλωρεντία: Η γενέτειρα της Ιταλικής Αναγέννησης

Το ταξίδι μου στην Ιταλία το είχα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο του 2017. Μία από τις στάσεις μου κατά την μεταφορά από την Ρώμη στην Βενετία έγινε στην Φλωρεντία. Μπορεί η διαμονή μου στην πόλη να διήρκησε γύρω στις 4 ώρες, αλλά ήταν αρκετές για να την ερωτευθώ και να την θεωρώ την καλύτερη πόλη της Ιταλίας.

Φλωρεντία

Ας ξεκινήσουμε με λίγα ιστορικά στοιχεία για την πόλη, η οποία αποτελεί την πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης. Μάλιστα, από το 1865 εώς το 1870 ήταν πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας. Είναι χτισμένη επί του ποταμού Άρνου και οι κάτοικοι της-γνωστοί και ως Φλωρεντίνοι- είναι συνολικά γύρω στους 400.000. Κατά τον Μεσαίωνα, ήταν σημαντικό κέντρο εμπορίου και θεωρείται η γενέτειρα της ιταλικής Αναγέννησης. Το κέντρο της πόλης ανήκει στην λίστα με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τέλος, φημίζεται για τους εξαιρετικής ομορφιάς καλλιτεχνικούς θησαυρούς της.

Φλωρεντία

Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε μία πόλη, δεν είναι άλλος από το να την περπατήσετε. Ειδικά, εάν έχετε λίγες ώρες στη διάθεση σας, είναι προτιμότερο, αφού με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να δείτε πολλά από τα σημαντικά σημεία της πόλης αυτής. Το μνημείο που θα σας κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ο Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας (Il Duomo di Firenze). Ο τεράστιος θόλος του Μπρουνελέσκι, σε συνδυασμό με τον επιβλητικό σχεδιασμό της, καθιστούν τον ναό ένα αρχιτεκτονικό θαύμα.

Φλωρεντία

Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται το Παλάτσο Βέκιο (Palazzo Vecchio), κτήριο που στεγάζει το δημαρχείο. Η κατασκευή του χρονολογείται στο μακρινό 1322. Είναι ένα ρωμαϊκού ρυθμού πάλατι, το οποίο ανήκει στα πιο εντυπωσιακά όλης της Τοσκάνης. Μπροστά ακριβώς, θα δείτε την πλατεία της Σινιορίας (Piazza della Signoria), η οποία είναι γεμάτη με θεαματικά αγάλματα, εκ των οποίων το ένα είναι το αντίγραφο του αγάλματος του “Δαβίδ” του Μικελάντζελο.

Φλωρεντία

Ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο της Φλωρεντίας, είναι το Πόντε Βέκιο (Ponte Vecchio), ένα μεσαιωνικό πέτρινο, κλειστό μονότοξο γεφύρι πάνω από τον Ποταμό Άρνο. Πάνω στην γέφυρα, θα βρείτε διάφορα μικρά μαγαζάκια, όπως κοσμηματοπωλεία και μαγαζιά με αναμνηστικά. Το σίγουρο είναι ότι κάτι θα σας κεντρίσει το μάτι από αυτά που εκτίθενται στα μαγαζάκια, οπότε δύσκολα να φύγετε με άδεια χέρια. Επίσης, υπάρχουν διάφοροι έμποροι έργων τέχνης. Η γέφυρα συνδέει τις δύο πλευρές της πόλης στο πιο στενό σημείου του ποταμού Άρνο.

Φλωρεντία

Σε όποιο στενό και να μπεις, θα βρεις κάπου να γευματίσεις ή να γευτείς το γλυκάκι σου. Η επιλογή εστιατορίου που έκανα με άφησε υπερβολικά χαρούμενο, καθώς η πίτσα που δοκίμασα ήταν κορυφή! Το μαγαζί ονομάζεται “Cornelius Trattoria Pizzeria” και βρίσκεται κοντά στην Βασιλική του Αγίου Λαυρεντίου (Basilica di San Lorenzo). Το μαγαζί το ανακάλυψα στην τύχη, ύστερα από κάποια λεπτά αναζήτησης στα στενά και ευτυχώς στάθηκα τυχερός με την επιλογή μου.

Φλωρεντία

Αυτά είναι τα μέρη που ξεχώρισα σε αυτήν την ολιγόωρη περιπλάνηση μου στην Φλωρεντία. Βλέποντας την με τα πόδια, θα νιώσεις καλύτερα τον ρυθμό της πόλης, και πιστέψτε με, είναι πολύ πιθανό να την ερωτευτείτε κι εσείς. Καθόλιν την διαδρομή που ακολούθησα, εμφανίζοταν μπροστά μου κτίρια επιβλητικής αρχιτεκτονικής. Όπου και να στρίψεις το κεφάλι σου ,αντικρύζεις κάτι πρωτότυπο. Είτε είχε χρώμα είτε όχι, στο μυαλό μου έχει σχηματιστεί μία μαγική εικόνα για αυτήν την πόλη. Το σίγουρο είναι ότι όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα και αντιμετωπιστεί η πανδημία, θέλω να επιστρέψω για να δω την πόλη καλύτερα, και να επισκεφτώ κάποια ακόμα μνημεία που δεν πρόλαβα σε αυτές τις 4 ώρες. Κάποια χαρακτηριστικά μνημεία: Πινακοθήκη Ουφίτσι, Παλάτσο Πίτι και Κήποι Μπόμπολι, Μουσείο Μπαρτζέλο και άλλα πολλά.

Πηγές: Κάποια ιστορικά στοιχεία που αναφέρω τα άντλησα από την Βικιπαίδεια, η οποία είναι μία ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.