Τα 10 μέρη που πρέπει να δεις στον Άγιο Νικόλαο

Επισκέφθηκα τον Άγιο Νικόλαο (νομός Λασιθίου) το καλοκαίρι του 2019. Μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Η αλήθεια είναι ότι διαφέρει αρκετά από τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης. Παρ’ όλα αυτά, δεν χάνει σε ομορφιά και επιφυλάσσει διάφορες εκπλήξεις. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αναφερθώ στα 10 αγαπημένα μου μέρη, τα οποία και θα πρότεινα να επισκεφτείτε.

1. Επίσκεψη στη νήσο Σπιναλόγκα. Ένας από τους πιο γνωστούς ιστορικούς χώρους όλης της Κρήτης. Από την στιγμή που μπαίνεις στο καραβάκι για να πας στη Σπιναλόγκα, αρχίζει να σε κυριεύει το δέος. Η περιήγηση στο νησί μπορεί να σου πάρει μέχρι και 2-3 ώρες αν δεις προσεκτικά όλο το νησί.

2. Παραλία Βάι/Φοινικόδασος του Βάι. Πανέμορφη παραλία, με αρκετά κρύα νερά. Λίγα λεπτά πριν φτάσεις στην παραλία, βλέπεις αριστερά και δεξία να ξεπροβάλλει το Φοινικόδασος του Βάι, το οποίο καθιστά το τοπίο συγκλονιστικό.

3. Παραλία Ποταμού Μαλίων. Αμμώδης παραλία και σε πολύ κοντινή απόσταση από τις αρχαιότητες των Μαλίων. Την βρήκα αρκετά ήσυχη. Επίσης, υπάρχουν κάποιοι εξαιρετικοί βραχώδεις σχηματισμοί, οι οποίοι προσφέρουν παραπάνω ομορφιά στο τοπίο. Μη ξεχάσω να αναφέρω ότι η περιοχή βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου, παρ’ όλα αυτά αν μείνετε στον Άγιο Νικόλαο, θα ήταν μια ωραία επίσκεψη.

4. Πλάκα. Αν πάτε στην Σπιναλόγκα, πολύ πιθανό είναι να πάρετε το καραβάκι από το συκγεκριμένο χωριό. Το χωριό διαθέτει παραλία με μεγάλα άσπρα βότσαλα και θέα στη Σπιναλόγκα.

5. Μακρύς Γυαλός. Με θέα το Λιβυκό Πέλαγος, η αμμώδης παραλία με τα ρηχά και κρυστάλλινα νερά, είναι ίσως η αγαπημένη μου παραλία στο νομό Λασιθίου. Μάλιστα, είναι και αρκετά ήσυχη και προτείνεται σε οικογένειες. Σε πολύ κοντινή απόσταση, βρίσκεται μία από τις αγαπημένες μου ταβέρνες σε όλη την Κρήτη. Αναφέρομαι στην “Καλιοτζίνα”, η οποία βρίσκεται στο χωριό Κουτσουράς. Το αγαπημένο μου πιάτο, δεν είναι άλλο από το εξαιρετικό ριζότο με γαρίδες.

6. Βούλισμα. Την ημέρα που την επισκέφτηκα ήταν αρκετά ανήσυχη, με αρκετό κύμα. Παρ’ όλα αυτά το γύρω τοπίο σ’ αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο. Μπορείς μάλιστα να περπατήσεις μέχρι τις διπλανές παραλίες, κάτι το οποίο προτείνω να κάνετε.

7. Λίμνη Βουλισμένη. Βρίσκεται στο κέντρο του Αγίου Νικολάου και το καλύτερο σημείο για να την δείτε είναι από τον λόφο που υψώνεται από πάνω της. Μπορείτε να περπατήσετε δίπλα από την λίμνη. Επίσης, έχει πληθώρα μαγαζιών για φαγητό, καφέ και διάφορα αναμνηστικά.

8. Το κέντρο του Αγίου Νικολάου. Φυσικά, γύρω από την λίμνη Βουλισμένη εκτείνεται το κέντρο του Αγίου Νικολάου. Έχει διάφορες διαδρομές, προς όλες τις κατευθύνσεις, οι οποίες είναι αρκετά ενδιαφέρουσες προς εξερεύνηση. Όπως όμως καταλαβαίνετε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στην περιοχή βρίσκονται εκτός του κέντρου.

9. Κρίτσα. Ένας παραδοσιακός οικισμός, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Κρήτης. Με μία βόλτα στα δρομάκια του χωριού, θα δείτε πολύ όμορφα κτίρια, φυτά και διάφορα μικρά μαγαζάκια. Η ταβέρνα που θα πρότεινα να γευματίσετε, είναι το “Αγάδικο”.

10. Σταλίδα. Αν και ανήκει στον νομό Ηρακλείου, το συμπεριλαμβάνω στη λίστα. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα Μάλια. Το συγκεκριμένο χωριό το επισκέφθηκα, κατά την επιστροφή μου προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Δεν κάθισα πολύ ώρα, άλλα από την μικρή βόλτα που έκανα και το φαγητό που δοκίμασα, μου άφησε θετικές εντυπώσεις.

Τα έχω μαζεμένα και σε ένα μικρό βιντεάκι για όποιον θέλει να παρακολουθήσει παραπάνω υλικό:

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.