Θέρισο: Το ιστορικό χωριό των Χανίων

Το καλοκαίρι του 2018 επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Κρήτη. Το μεγαλύτερο μέρος της διαμονής μου στο νησί, το πέρασα στον νόμο Χανίων. Επισκέφθηκα διάφορα μέρη, από παραλίες και χωριά μέχρι κάποια εξαιρετικά μουσεία. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ στο χωριό Θέρισο. Παλαιότερα, ήταν γνωστό και ως η Θέρισσος.

Το Θέρισο είναι χτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο 580 μέτρων. Αριθμεί 113 κατοίκους σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011. Η απόσταση του από την πόλη των Χανίων είναι 16 χιλιόμετρα. Το χωριό έχει μεγάλη ιστορία, καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στα διάφορα επαναστατικά κινήματα της Κρήτης κατά τον 19ο αιώνα. Το χωριό μετατράπηκε σε πεδίο μάχης και κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821, κάτι που δεν άφησε αλώβητο το χωριό, αφού καταστράφηκε τον Αύγουστο το 1821 και τον Αύγουστο του 1822, από δυνάμεις Τουρκοκρητικών και Αιγυπτιών αντίστοιχα.

Το συγκεκριμένο χωριό υπήρξε και η έδρα της κυβέρνησης των Βενιζέλου, Μάνου και Φούμη, η οποία είχε τεθεί εναντίον της αρμοστείας του πρίγκιπα Γεωργίου και υπέρ της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό διαδραματίστηκε στις 10 Μαρτίου του 1905. Τα ιστορικά γεγονότα δεν σταματάνε εδώ, απλά επιλέγω να αναφέρω κάποια ενδεικτικά, για να μην γίνομαι κουραστικός.

Το Στρατηγείο Ελ. Βενιζέλου

Τα σημεία που θα πρότεινα να επισκεφτείτε στο Θέρισο είναι:

α) Το στρατηγείο του Ελευθερίου Βενιζέλου (που φάινεται στην παραπάνω εικόνα), όπου εκτίθενται όπλα, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου

β) Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα.

Έχω δημιουργήσει και ένα μικρό βιντεάκι, έτσι ώστε να πάρετε μία μικρή γεύση από το χωριό. Όποιος θέλει μπορεί να το παρακολουθήσει παρακάτω:

Πηγές: Τα ιστορικά στοιχεία που αναφέρω τα άντλησα από την Βικιπαίδεια, η οποία είναι μία ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.