Άγιος Αθανάσιος

Επίσκεψη στο χιονισμένο γραφικό χωριό του Αγίου Αθανασίου Πέλλας

Όντας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα, ο Άγιος Αθανάσιος, και το υψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, το Καϊμακτσαλάν, αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, και όχι μόνο.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Πέλλας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο που φτάνει τα 1.200 μέτρα, στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν. Μάλιστα, από το 1992 θεωρείται παραδοσιακός οικισμός. Ανήκει στον δήμο Έδεσσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2001, αριθμεί 184 κατοίκους. Η απόσταση του χωριού, από τη Θεσσαλονίκη, είναι περίπου 125 χιλιόμετρα και από την Έδεσσα, μόλις 28 χιλιόμετρα. Η θέση του χωριού, φαίνεται στον παρακάτω χάρτη της Ελλάδας και των γύρω χωρών.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα επικεντρωθούμε στο χωριό του Αγίου Αθανασίου. Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι τραβηγμένες τον Ιανουάριο του 2018.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

  • Ο Άγιος Αθανάσιος χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, μάλλον από κτηνοτρόφους και χτίστες από την ήπειρο. Βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.
  • Το 1870 λειτούργησε ελληνικό σχολείο.
  • Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, στην περιοχή έλαβαν μέρος αρκετές συγκρούσεις μεταξύ των Ελληνικών και των Βουλγαρικών δυνάμεων.
  • Μέχρι το 1928 το χωριό ονομαζόταν Τσέγανη ή Τσεγάνη.
  • Το 1970 συνδέθηκε για πρώτη φορά μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου με την Έδεσσα.

Τι να κάνεις στον Άγιο Αθανάσιο

  • Να επισκεφθείς το υψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, το Καϊμάκτσαλαν.
  • Να θαυμάσεις την θέα της λίμνης Βεγορίτιδας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τον Άγιο Αθανάσιο.
Άγιος Αθανάσιος
Πανοραμική φωτογραφία της λίμνης Βεγορίτιδας
  • Να γευτείς το ζεστό σου ρόφημα ή το γεύμα σου σε κάποιο από τα μαγαζιά που θα χαρούν να σου προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ζεστασιάς. Ειδικά κατά τους χειμωνιάτικους μήνες κρίνεται απαραίτητο!
  • Να περπατήσεις το γραφικό χωριό. Ειδικά όταν είναι χιονισμένο, το τοπίο είναι μαγευτικό.
Άγιος Αθανάσιος
Χιονάνθρωπος (από παλαιότερη επίσκεψη στο χωριό)

Loading

Ο δημιουργός του travelwithnomap.gr. Εκτός της ασχολίας μου με αυτή τη σελίδα, γράφω επίσης και στο www.maxmag.gr στην ενότητα του κινηματογράφου.